Linkovi

SAD ponovo stavile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi i poslale svoju verziju


Izraelski vojnici na nedefinisanoj lokaciji u Pojasu Gaze 20. februara 2024.
Izraelski vojnici na nedefinisanoj lokaciji u Pojasu Gaze 20. februara 2024.

Sjedinjene Države su ponovo u utorak stavile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o ratu imeđu Izraela i Hamasa, blokirajući tako zahtjev za hitnim humanitarnim prekidom vatre.

Trinaest članova Vijeća glasalo je za nacrt kojeg je izradio Alžir, dok je Britanija bila suzdržana. Ovo je treći američki veto od 7. oktobra.

"Glasanje za ovaj nacrt rezolucije je podrška pravu Palestinaca na život. S druge strane, glasanje protiv podrazumijeva odobravanje brutalnog nasilja i kolektivne kazne koja im se nanosi", rekao je alžirski ambasador u Vijeću sigurnosti UN-a Ammar Bendjama.

Američka ambasadorica u UN Linda Thomas-Greenfield rekla je ranije da će Sjedinjene Države iskoristiti pravo veta da blokiraju rezoluciju, koja bi, kako je rekla, mogla da našteti naporima u posredovanju.

Uoči glasanja, SAD su proslijedile sopstveni nacrt rezolucije članovima Vijeća. U tekstu predložene rezolucije, u koji je Glas Amerike imao uvid, stavlja se naglasak na oslobađanje talaca koje drži Hamas i ističe "hitna potreba za održivim planom" za zaštitu civila od izraelske ofanzive u Rafahu.

U prijedlogu SAD se "podvlači da tako velika kopnena ofanziva ne bi trebalo da se nastavi u trenutnim okolnostima" i "odbacuje se svaki drugi pokušaj prisilnog raseljavanja civilnog stanovništva u Gazi".

SAD ne određuju vremenski rok za iznošenje svoje rezolucije pred Vijećem sigurnosti. Visoki zvaničnik administracije rekao je da će SAD dati vremena tom tijelu da pregovara o tekstu i da ne planiraju da pozivaju na skoro glasanje.

Višenedjeljni pregovori u kojima su učestvovale Sjedinjene Države, Egipat i Katar nisu uspjeli da dovedu do dogovora o zaustavljanju borbi u Gazi i obezbjeđivanju oslobađanja talaca.

Izrael je upozorio da planira da izvede ofanzivu u Rafahu, oblasti južne Gaze duž egipatske granice gde je 1,5 miliona palestinskih civila potražilo sigurnost.

Dim se diže iznad zgrada u Kan Juisu, na jugu Pojasa Gaze, tokom izraelskog bombadrovanja 20. februara 2024. (Foto: AFP/Mohammed Abed)
Dim se diže iznad zgrada u Kan Juisu, na jugu Pojasa Gaze, tokom izraelskog bombadrovanja 20. februara 2024. (Foto: AFP/Mohammed Abed)

Izraelskim zvaničnicima je neophodna operacija Rafah da bi gađali tamošnje pripadnike Hamasa. Zvaničnici su također pominjali evakuaciju civila bez iznošenja detaljnih planova.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija su više puta govorili da nijedno mjesto nije sigurno za civile u Gazi.

Egipat se protivi evakuaciji Palestinaca na svoju teritoriju, navodeći da bi to predstavljalo njihovo prisilno raseljavanje. Izrael negira da je to njegova namjera.

Satelitski snimci pokazuju da je Egipat počeo da gradi zonu razdvajanja visoke sigurnosti u blizini granice sa Gazom, za slučaj masovnog egzodusa.

Izraelska vojska je u utorak izvijestila o intenzivnim borbama u oblasti Kan Junisa u Pojasu Gaze, dok se Vijeće sigurnosti UN-a sprema da glasa o rezoluciji Alžira u kojoj se poziva na hitan prekid vatre, povećanje pristupa pomoći i odbijanje prisilnog raseljavanja Palestinaca.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u utorak da je vodila evakuaciju 32 kritično bolesna pacijenta iz medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu "usred tekućih neprijateljstava i ograničenja pristupa".

WHO je saopštila da je bolničko osoblje zatražilo transfere pošto je zbog racije izraelske vojske prošle nedjelje ustanova ostala "nefunkcionalna".

"Demontaža i degradacija medicinskog kompleksa Naser je ogroman udarac zdravstvenom sistemu Gaze. Ustanove na jugu već rade daleko iznad maksimalnog kapaciteta i jedva da su u stanju da prime više pacijenata", navodi se u saopštenju WHO.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju da eliminiše Hamas pošto su borci te grupe prešli u južni Izrael 7. oktobra, ubili 1.200 ljudi, prema izraelskim izvještajima i zarobili još oko 250 i odveli ih kao taoce. Vjeruje se da Hamas, koji su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU proglasile terorističkom grupom, još drži oko 130 talaca u Gazi, uključujući 30 za koje se vjeruje da su mrtvi.

Izrael je u ponedjeljak objavio video snimak za šta veruje da su taoci Širi Bibas i njena dva mala dječaka, Arijel, star 4 godine, i Kfir, star 9 mjeseci, vođeni prljavom ulicom u Kan Junisu ubrzo pošto su oteti 7. oktobra. Njihov otac, Jarden Bibas, također je još uvek taoc.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni portparol vojske, rekao je da je vojska pronašla video snimke u sigurnosnim kamerama zaplijenjenim tokom ofanzive na Kan Junis.

U izraelskoj vojnoj kampanji ubijeno je 29.195 Palestinaca i povrijeđeno još 69.170, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih nacija Margaret Besheer doprinela je pisanju ovog izveštaja. Korišteni su neki materijali agencija AP, AFP i Reuters.
XS
SM
MD
LG