Linkovi

Washington zabrinut da će Venezuela rusko oružje iskoristiti za napad na Columbiju


U posljednjih pet godina, Venezuela je od Rusije kupila naoružanje u vrijednosti od četiri milijarde dolara - borbene zrakoplove, helikoptere i 100 tisuća strojnica. Za nedavnog Putinova posjeta Caracasu najavljena je nova kupnja oružja, za pet milijardi dolara

Rusija i Venezuala izgrađuju snažnije odnose. Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u Caracasu prije nekoliko dana da bi Rusija Venezueli mogla prodati oružje u vrijednosti do pet milijardi dolara. To bi bio dodatak na četiri milijarde koje je Venezuela već potrošila za kupnju oružja iz Rusije. Neki analitičari upozoravaju gdje bi ta veza mogla voditi.

U Caracasu je pripremljena svečanost s dekoracijama u crvenom, izraz dobrodošlice za sastanak dva državnika, ruskog premijera Vladimira Putina – u njegovom prvom posjetu Venezueli – i venecuelanskog predsjednika Hugoa Chaveza. Dvojica su čelnika razgovarala o suradnji o lokaciji za lansiranje satelita koja bi značila početak venecuelanskog svemirskog programa. Druge teme bile su zajedničko ulaganje u istraživanja nafte u istočnoj Venezueli te izgradnja nuklearne elektrane. "Razgovarali smo o nuklearnoj energiji i spremni smo za nacrt prvog plana za nuklearnu elektranu, naravno, s mirnodopskim ciljevima" - izjavio je venezuelanski vođa Hugo Chavez.

Peter Deshazo, direktor programa za Amerike pri Centru za strateške i međunarodne studije, pita se zašto baš nuklearna energija, jer ona podrazumijeva dugoročnu i veliku investiciju: "U svemu tom ne postoji previše transparentnosti, stoga je teško vidjeti koliko će se novca potrošiti, ili je već potrošeno, te koji su pravi detalji ovog sporazuma. Ništa tu nije baš najjasnije."

U posljednjih pet godina, Venezuela je od Rusije kupila naoružanje u vrijednosti od četiri milijarde dolara. Ono uključuje borbene zrakoplove, helikoptere Mi-17 i 100 tisuća pušaka kalašnjikov. Nakon puta u Venezuelu, ruski je premijer rekao da će ova južnoamerička zemlja od njih kupiti još oružja, vrijednog pet milijardi dolara.

Sjedinjene Države pitaju se kakve to legitimne potrebe za obranom ima Venezuela da bi trebala toliko opreme. Michael Shifter, direktor jedne washingtonske organizacije za vanjsku politiku, kaže da bi svijet trebao biti zabrinut zbog motiva Venezuele za nabavu tolike količine oružja: "To odaje svojevrsnu ratobornu stranu koja bi mogla dovesti do nerazboritog ponašanja, što bi pak moglo dovesti do ozbiljnih posljedica. Mislim da je u tome problem."

Hugo Chavez je rekao da se ovom kupnjom namjerava suprotstaviti utjecaju Sjedinjenih Država u Latinskoj Americi, posebice u Kolumbiji. No, ruski motiv nešto je drugačiji. Vladimir Putin kaže da je on uglavnom poslovne prirode te da njima Rusija ‘popunjava rupu na svom tržištu.’ "Ako Sjedinjene Države ne žele prodavati svoju vojnu opremu drugim zemljama, osobito Venezueli, to je dobro za nas, i nadam se da će se tako nastaviti . Kao što mi u Rusiji kažemo: uvijek postoji netko tko će ‘popuniti prazninu' - rekao je nedavno ruski premijer.

Neki smatraju da Rusija ovim putem želi dokazati svoju utjecaj, pogotovo u Latinskoj Americi, svojevrsnom ‘dvorištu Sjedinjenih Država…’

No, sporazumi oko dodatnog naoružanja, svemirskih programa, nafte i nuklearki dolaze u vrijeme kad su i Rusija i Venezuela sučeljene s vlastitim unutarnjim problemima. Michael Shifter ističe da najsiromašniji u Venezueli, koje predstavlja Chavez, nemaju ni vode niti struje. No, izgleda da su Vladimir Putin i Hugo Chavez ozbiljni u svojoj namjeri da ojačaju odnose dvaju zemalja.

XS
SM
MD
LG