Linkovi

Temperature u Britaniji obaraju rekorde, meteorolozi najavljuju dalji rast


Stanovnik Londona rashlađuje se u fontani na rekordnim temperaturama (Foto: Aaron Chown/PA Wire/PA via AP)
Stanovnik Londona rashlađuje se u fontani na rekordnim temperaturama (Foto: Aaron Chown/PA Wire/PA via AP)

U Velikoj Britaniji je u utorak izmjerena najveća ikada temperatura, a meteorolozi najavljuju još veće vrućine u zemlji koja nije pripremljena za tako ekstremne vremenske prilike, prenosi agencija AP.

Britanija je samo jedna od evropskih zemalja koje je zahvatio talas vrućina, koji je izazvao požare od Portugala do Balkana i uzrokovao stotine smrtnih slučajeva povezanih sa visokim temperaturama. Prizori plamena koji se približava jednoj plaži u Francuskoj i Britanaca koji pokušavaju da se izbore sa vrućinom - čak i u priobalnim mjestima - povećali su strahovanja u pogledu posljedica klimatskih promjena.

Na britanskom aerodromu Hitrou izmjerena je temperatura od 40,2 stepena Celzijusa - čime je oboren rekord od samo sat ranije. Prije utorka, najveća izmjerena temperatura u zemlji bila je 38,7 stepeni - zabilježena 2019. godine.

"Temperature će vjerovatno dodatni rasti tokom dana", najavili su meteorolozi nakon što je prvi put oboren rekord.

Vrućina je poremetila saobraćaj, zdravstvenu zaštitu i rad škola. Veliki dio Engleske, od Londona na jugu do Mančestera i Lidsa na sjeveru, i dalje je pod prvim ikada "crvenim"alarmom za ekstremnu vrućinu, što znači da postoji opasnost od smrti čak i među zdravim ljudima.

Na ulicama u Londonu bilo je manje saobraćaja, s obzirom na to da su mnogi poslušali upozorenje da ne izlaze napolje, dok su vozovi putovali smanjenom brzinom zbog strahovanja od iskrivljenja šina, ili nisu saobraćali.

Britanski muzej planirao je ranije zatvaranje, a Vrhovni sud je zatvoren za posjetioce nakon što su pretresi održani virtuelnim putem zbog problema sa klima uređajima.

Mnoge javne zgrade, među kojima su i bolnice, nemaju klima uređaje, što pokazuje koliko je ekstremna vrućina neobičajena u zemlji poznatijoj po kiši i umjerenim temperaturama.

Hajd park u Londonu, u kojem je obično veliki broj građana, bio je primjetno pust - osim dugih redova za kupanje u lokalnom jezeru.

"Idem u kancelariju jer je tamo lijepo i hladno. Vozim bicikl, umjesto odlaska podzemnom željeznicom", kaže geolog Tim Eliot.

Jedna od naprometnijih željezničkih stanica u zemlji, Kings kros u Londonu, u utorak je bila prazna, bez vozova na istočnoj liniji koja povezuje prijestonicu sa sjeverom i Škotskom. Londonski aerodrom Luton je u ponedeljak na nekoliko sati zatvorio pistu zbog štete koju su pričinile ekstremno visoke temperature.

Ministar saobraćaja Grent Šaps rekao je da britanska saobraćajna infrastuktura, a neka potiče još iz viktorijanskog doba, "jednostavno nije izgrađena da izdrži ovu vrstu temperatura - i proteći će mnogo godina pre nego što možemo da je zamijenimo onom koja može".

Opasnost od ekstremne vućine bila je vidljiva u Britaniji i širom Evrope. Najmanje 6 osoba se utopilo širom Velike Britanije, u rijekama, jezerima i rezervoarima, dok su pokušavale da se rashlade. U međuvremenu, gotovo 750 smrtnih slučajeva povezuje se sa talasom vrućina u Španiji i Portugalu.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas izrazio je nadu da će talas vrućina podstaći vlade i birače da urade više na suzbijanju klimatskih promjena. Talas je upozorio da se očekuje da će temperature samo nastaviti da rastu.

Eksperti za klimu ističu da je globalno zagrijaavanje povećalo učestalost ekstremnih vremenskih prilika, a istraživanja pokazuju da je vjerovatnoća da temperature u Britaniji dostignu 40 stepeni Celzijusa sada 10 puta veća nego u predindustrijsko doba.

Zbog suše i talasa vrućina, povezanih sa klimatskim promjenama, teže je suzbijati i šumske požare. Na jugozapadu Francuske, i dalje bukte požari koje pokušava da ugasi više od 2.000 vatrogasaca. Više od 37.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova i ljetovališta od izbijanja požara 12. jula, a izgorjelo je 190 kvadratnih kilometara šuma i vegetacije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG