Linkovi

Veleposlanica Melanne Verveer komentira konferenciju "Uložite u budućnost"


Veleposlanici James Foley i Melanne Verveer
Veleposlanici James Foley i Melanne Verveer

Poduzetnice u regiji trebaju lakši pristup izvorima finaciranja, bolju edukaciju u menađmentu i poslovanju i zakone koji ih ne sputavaju

U Zagrebu je jučer okončana trodnevna regionalna konferencija za žene poduzetnice iz zemalja Jugoistočne Europe koja je održana pod nazivom "Uložite u budućnost." Na konferenciji je sudjelovalo oko 170 žena iz regije, poduzetnica, menadžerica, predsjednica ženskih poduzetničkih udruženja iz zemalja regije te predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga.

Uoči održavanja konferencije u posjet regiji doputovala je američka veleposlanica za globalna ženska pitanja Melanne Verveer, koja je i otvorila zagrebačku regionalnu konferenciju za žene poduzetnice te sudjelovala u njezinu radu.

Trećeg, posljednjeg dana ovog skupa, tijekom kojeg je od samih žena koje su se upustile u poduzetništvo imala prilike čuti njihove priče o poslovnom uspjehu, ali i preprekama na koje nailaze , veleposlanicu Verveer upitali smo koji su po njezinoj ocjeni najveći problemi s kojima se suočavaju žene poduzetnice na ovim prostorima.

Konstatirala je kako je u regiji mnogo talentiranih poduzetnika koji nastoje doprinijeti gospodarskom razvoju svojih država i otvaranju radnih mjesta, ali svi se suočavaju sa stanovitim poteškoćama, a posebno žene poduzetnice. Navela je nekoliko glavnih prepreka u koje treba prevazići kako bi žene poduzetnice mogle postići željene rezultate.

"Jedna od najvećih prepreka," kazala je veleposlanica Verveer, "je pristup financijama, kapitalu nužnom za pokretanje i razvoj poduzetništva. Ovih dana čuli smo puno priča od žena, čak i onih koje su već koristile kredite i uspjele ih i prije roka vratiti, a svoje poslove želje dalje razvijati, a koje tvrde da je pristup financijama otežan. Financijske institucije bi dakle trebale bolje brinuti o potrebama žena poduzetnica."

Drugo, naglasila je veleposlanica Melanne Verveer, žene trebaju bolje obrazovane, trebaju i usavršavanje u menadžmentu i vođenju poslova, trebaju pristup mreži kako bi se mogle bolje upoznati s načinima poslovanja, uspješnije integrirati u regiju, biti uspješnije u prekograničnoj trgovini i širenju tržišta za svoje proizvode i usluge.

"Mislim da su još jedno bitno pitanje u ekonomskom rastu," istaknula je Verveer, "zakoni, tj. pravna regulativa. To su one vrste zakona i odluka koje nameće vlada, a koje imaju vrlo negativan učinak na ekonomski rast. Mislim da bi trebalo dobro sagledati takve propise koji sputavaju poduzetnice u njihovu radu i otežavaju im da razviju poslove, otvaraju nova radna mjesta i podižu standard."

Američka veleposlanica za globalna ženska pitanja Melanne Verveer je također naglasila da je jedna zemlja na dobitku onda ako uspije angažirati štoviše svojih potencijala. Velik broj istraživanja, kao i godišnja izvješća Svjetske banke i Svjetskog gospodarskog foruma, mjere jednakost između žena i muškaraca prema četiri indikatora: "...pristupu obrazovanju, kvaliteti zdravstvene zaštite i stopi smrtnosti, ekonomskoj uključenosti i participaciji u političkoj moći. Zemlje u kojima su muškarci i žene ravnopravniji u svim promatranim indikatorima i u kojima je premošćen jaz između žena i muškaraca, prosperitetnije su, ekonomski uspješnije i produktivnije. Ravnopravnost spolova se više ne promatra samo kao žensko već i kao ekonomsko pitanje," istaknula je Verveer.

Naglasila je da čak i velike države s velikim tržištima poput SAD-a, a pogotovo male, moraju razvijati prekograničnu gospodarsku suradnju. Skori ulazak Hrvatske u EU, kazala je, pruža Hrvatskoj puno veće mogućnosti za gospodarski razvoj i dobar je recept za ostale u regiji.

XS
SM
MD
LG