Linkovi

Većina Francuza i Nijemaca nezadovoljna integriranošću muslimana u njihovim zemljama


2013年3月5日,美国国务卿约翰·克里(左)在多哈与卡塔尔王储塔米姆·本·哈马德·本·哈利法·阿勒萨尼会谈。卡塔尔是国务卿克里首次出访的第九也是最后一站。
2013年3月5日,美国国务卿约翰·克里(左)在多哈与卡塔尔王储塔米姆·本·哈马德·本·哈利法·阿勒萨尼会谈。卡塔尔是国务卿克里首次出访的第九也是最后一站。

Dok je prije nekoliko godina debata o imigraciji naglašavala pitanja javne sigurnosti i zapošljavanja, danas se najviše raspravlja o nacionalnom identitetu. Odnosno, prijetnji koju islam navodno predstavlja za taj identitet, kaže Jerome Fourquet iz firme IFOP

Nedavno provedena anketa pokazuje da većina Francuza i Nijemaca smatra da se muslimani koji žive u tim zemljama nisu dovoljno integrirali u ta društva. Mnogi čak smatraju da useljenici islamske vjere predstavljaju prijetnju zemljama-domaćinima.

Istraživanje dnevnika Le Monde i anketarske firme IFOP pokazuje da više od dvije trećine od oko 1600 ispitanika u Njemačkoj i Francuskoj smatra da muslimani koji žive u te dvije zemlje nisu dovoljno integrirani. Četvrtina ispitanika čak smatra da su useljenici islamske vjere – prijetnja tim zemljama. Jerome Fourquet iz firme IFOP kaže da iako Francuska i Njemačka imaju prilično različitu imigracionu politiku, njihovi građani slično misle o useljavanju iz muslimanskih zemalja. Oni na to gledaju vrlo negativno' – kaže Jerome Fourquet.

Dok je prije nekoliko godina debata o imigraciji naglašavala pitanja javne sigurnosti i zapošljavanja, danas se najviše raspravlja o nacionalnom identitetu. Odnosno, prijetnji koju islam navodno predstavlja za taj identitet, kaže naš sugovornik.

Stav prema islamu pooštren je u nizu zapadnoeuropskih država. Francuska i Belgija zabranile su burku, odjevni predmet ultra-pobožnih muslimanki. Švicarska je zabranila gradnju minareta. U nizu zemalja – među njima Švedskoj i Nizozemskoj – jačaju ultra-desne stranke koje se protive useljavanju.

Jerome Fourquet smatra da bi anketa u drugim zemljama pokazala sličan trend. On upozorava na sraz između stvarnosti i njezine percepcije od strane javnosti. Većina Nijemaca i Francuza je u anketi recimo rekla da se ne bi protivili da gradonačelnik njihova mjesta bude musliman. Po ovom francuskom stručnjaku, najveći problem za Europu je kako pomiriti činjenicu da u njezinim vrlo svjetovnim društvima danas egzistira jedna duboko religiozna zajednica – muslimanska.

XS
SM
MD
LG