Linkovi

Uz pomoć donacije Georgea Sorosa, Human Rights Watch širi svoj globalni utjecaj


Uz pomoć donacije Georgea Sorosa, Human Rights Watch širi svoj globalni utjecaj
Uz pomoć donacije Georgea Sorosa, Human Rights Watch širi svoj globalni utjecaj

Zaklada Otvoreno društvo, čiji je Soros osnivač, prije nekoliko dana iznenadila je svijet izrazito velikim poklonom – dodijelila je nevladinoj organizaciji Human Rights Watch 100 milijuna dolara

Zbog globalne recesije, osjetno su presahnule donacije u humanitarne svrhe. No, Zaklada Otvoreno društvo, čiji je osnivač George Soros, prije nekoliko dana iznenadila je svijet izrazito velikim poklonom – dodijelila je nevladinoj organizaciji Human Rights Watch 100 milijuna dolara. Ovaj će iznos tom globalnom promatraču poštivanja ljudskih prava biti dan u sljedećih deset godina, a pratit će ga i kampanja Human Rights Watcha da prikupi isti iznos od drugih donatora. O donaciji je nedavno govorio direktor Zaklade Otvoreno društvo Aryeh Neier. Upitan zbog čega je riječ o tako velikom iznosu, Neier je rekao da ime njegove organizacije sve kaže. "Naš je zadatak promovirati otvoreno društvo ili otvorenije društvo. To je društvo u kojem se slobodno izražavaju različita mišljenja, u kojem se poštuje zakon te se pošteno postupa prema manjinama. To su glavni ciljevi naše zaklade".

Aryeh Neier je rekao da se za poštivanje ljudskih prava u svijetu bore mnoge ne-vladine organizacije. Zaklada Otvoreno društvo smatrala je posebno važnim da Human Rights Watch proširi svoje djelovanje na nekoliko regija svijeta – rekao je Neier. "Human Rights Watch osnovan je u Sjedinjenim Državama 1978. Na početku, promovirao je ljudska prava u inozemstvu, koristeći se utjecajem i sredstvima Sjedinjenih Država. Vremenom, Human Rights Watch je evoluirao u globalnu organizaciju. Željeli smo mu pomoći da još više proširi svoje aktivnosti u svijetu".

Ova je organizacija posebno poznata po svojim godišnjim izvješćima koja se temelje na praćenju poštivanja ljudskih prava u više od 90 zemalja svijeta. O kršenjima ljudskih prava – koja dokumentira Human Rights Watch mediji naširoko izvještavaju. I upravo je to jedna od svrha Human Rights Watcha – postidjeti kršitelje ljudskih prava na svjetskoj sceni, s nadom da će takva praksa postati rjeđa odnosno da će prestati. Human Rights Watch je također pouzdan izvor informacija političarima odnosno vladama zapadnih država. On često lobira da Zapad izvrši pritisak kako bi se u nekoj zemlji prestala kršiti ljudska prava.

Aryeh Neier, predsjednik Otvorenog društva
Aryeh Neier, predsjednik Otvorenog društva

U prošlosti, najčešće se radilo o europskom, komunističkom istoku, ali danas se pozornost pomiče na druge regije – kaže Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha. "Ima više sila u usponu, pogotovo u Južnoj hemisferi, koje su danas važni regionalni čimbenici. Na primjer, na jugu Afrike, u Zimbabveu. Na tu zemlju, u kojoj se krše ljudska prava, velik utjecaj ima susjedna Južna Afrika. Ili recimo Sri Lanka. Zapad oštro kritizira tamošnje kršenje ljudskih prava, međutim, jači utjecaj u regiji imaju susjedne azijske zemlje. Zbog toga, željeli bismo otvoriti područne urede u državama poput Brazila, Južne Afrike, Indije - koje su demokratske zemlje. Nadamo se utjecati na njih da i u vanjskoj politici prihvate ljudska prava i utječu na svoje susjede gdje se ona krše".

Takva se vrst utjecaja najčešće vrši kroz razne ekonomske mjere. Human Rights Watch aktivno sudjeluje u artikuliranju takvih mjera – kaže Kenneth Roth. Na primjer, prodaja oružja zemlji koja krši ljudska prava trebala bi biti uvjetovana poboljšanjem situacije na tom planu, i to od strane regionalnog proizvođača naoružanja. Filantrop i financijer George Soros izjavio je da je uvjeren da će Human Rights Watch ostvariti ove ciljeve i da će – uz pomoć njegove donacije – proširiti svoj globalni utjecaj. Soros je dodao da su ciljevi Human Rights Watcha i ciljevi američke nacije, odnosno 'njezinih povijesnih aspiracija'.

XS
SM
MD
LG