Linkovi

Rusija obustavila dozvole za usvajanje djece


Djeca iz moskovskog sirotišta
Djeca iz moskovskog sirotišta

Nakon što je jedna Amerikanka poslala svog usvojenog sedmogodišnjeg sina natrag u Rusiju, zvanična Moskva je objavila da obustavlja usvajanje djece za američke porodice.

Nakon što je jedna Amerikanka poslala svog usvojenog sedmogodišnjeg sina natrag u Rusiju, zvanična Moskva je objavila da obustavlja usvajanje djece za američke porodice. Visoko rangirana delegacija State Departmenta treba da se u Moskvi, 29. i 30. aprila, sastane sa ruskim zvaničnicima tim povodom. Kako je rečeno, zvaničnici će razgovarati o tome kako da se objema stranama u procesu internacionalnog usvajanja, dakle i djeci i potencijalnim roditeljima, osigura bolja zaštita u svakom pogledu. Za sada, medjutim, mnoge američke porodice koje su podnijele zahtjeve za usvajanje ruske siročadi, brinu da li će taj proces biti nastavljen.

Anna Warnke je zvanično napunila 17 godina. Ali, osim rodjendanskih poklona, ovaj je dan za nju i cijelu porodicu, od posebnog značaja. Annin rodjendan je u isto vrijeme i dan kada je, tri godine kasnije, ona postala i kćerka Christine Warnke:

- Pamtim je kako je istrčala, sa plavim cipelicama i u crveno-crnoj kockastoj haljinici i kako je samo ispružila ruke i skočila mi u zagrljaj, kako je zagrlila mog brata, i u tom smo času mi postali porodica.

Gospodja Warnke je Annu usvojila iz Rusije i dovela je svojoj kući u Washington upravo na djevojčicin treći rodjendan. Zatim je ponovo otišla u Rusiju i usvojila Johna, tada dvogodišnje dijete. I Anna i John kažu da su imali sreću da postanu dio porodice Warnke.

- Ovdje sam zaista voljena. I ja volim i vjerujem svojoj porodici, kaže Anna.

Nedavno je jedna američka majka svoje usvojeno dijete poslala natrag u Rusiju, tvrdeći da joj sirotište nije reklo da taj dječak ima ozbiljne psihološke probleme. Warnkeovi su bili šokirani viješću da je dječak poslan nazad u sirotište u Rusiju.

- Njegovo slanje natrag izazvalo mi je škrgut zuba. Zaista sam bio bijesan, kaže John.

Ovaj je skandal naljutio i ruske zvaničnike i naveo zvanični Kremlj da zamrzne dalja američka usvajanja ruske djece. State Department, medjutim, navodi da nije dobio nikakvu zvaničnu obavijest o suspenziji usvajanja. Ova konfuzija brine Amerikance koji su već u procesu usvajanja nekog ruskog djeteta. Betsy Lowry je jedna od njih. Ona svaki čas zivka agenciju koja posreduje kod usvajanja, da sazna nove vijesti. Za sada, kaže, njen zahtjev je još uvijek u postupku:

- Kao da mi srce svo vrijeme stoji u grlu. Osjećam da nemam nikakvu kontrolu nad tim.

Potencijalni usvajači obično u Rusiji provedu po nedjelju dana da bi upoznali dijete prije nego donesu konačnu odluku. Direktorica Moskovskog gradskog sirotišta broj 11, Lidia Sliusareva kaže da se potencijalnim roditeljima daju sve medicinske informacije prije usvajanjaL:

- Mi nastojimo da s njima podijelimo što možemo više informacija, da bi uvidjeli kakvo je dijete, kako se ponaša, kako komunicira, kakve su mu emocije, šta voli, šta ne voli...

Ali, kad dijete jednom napusti Rusiju, nema načina da se zna kako je to dijete, kaže Pavel Astakhov, ombudsmen za prava djece u Rusiji:

- Mi ne možemo provjeriti šta će se dešavati sa našom djecom koja su sad u Americi, čak ni ako su djeca u nekoj opasnoj situaciji.

Ruski i američki zvaničnici planiraju da se sastanu i dogovore kako da se bolje zaštite djeca nakon što izadju iz sirotišta.

A recept za uspješno usvajanje je, kao i uvijek, jednostavan, kaže Christine Warnke - porodica, prijatelji i stručnjaci zajedno mogu, ako to žele, prevazići svaki problem koji se očekivano ili neočekivano pojavi u procesu privikavanja.

XS
SM
MD
LG