Linkovi

SAD: Nosač aviona naredne generacije


Novi nosač aviona nije samo savršena borbena mašina. Projektovan je i građen tako da vrlo brzo može biti adaptiran i za humanitarne misije.

Američka ratna mornarica predstavila je nosač aviona slijedeće generacije. Brod nazvan po imenu bivšeg predsjednika Geralda R. Forda je na pogon nuklearnom energijom, njime će upravljati brojčano mnogo manja posada, projektovan je i za nekonvencionalne borbene operacije, sa njega će moći polijetati, osim standardnih borbenih aviona, i bespilotne letjelice kada taj novi nosač aviona 2016. godine bude potpuno operativan.

Susan Ford Bales, kćerka pokojnog predsjednika Forda, krstila je 100 hiljada tona težak brod. Gradnja tog nosača aviona koštala je skoro 13 milijardi dolara. Primjera radi, u brodske instalacije ugrađeno je 3 miliona metara kablova, brod će potpuno biti elektrificiran i neće, kao plovila prethodnih generacija, ovisiti o snazi vodene pare.

Direktor projekta Rolf Bartschi upravo tu stopostotnu elektrificiranost ističe kao ključnu komponentu preciznog lansiranja i prihvatanja aviona prilikom slijetanja i dodaje:

"Takav sistem je daleko fleksibilniji, omogućava prihvat i lansiranje mnogo šireg spektra letjelica. Moći ćemo mnogo više u odnosu na ono što ranijim nosačima mismo mogli."

Obavljena testiranja potvrdila su zamisao da paluba broda služi i kao ploveća baza za bespilotne letjelice, drone. To je posebno značajno u slučajevima kada neke zemlje odbiju dozvoliti slijetanja i polijetanja borbenih aviona i drona sa njihovih teritorija.

Admiral Thomas Moore, najodgovorniji za izgradnju novog nosača, kaže:

"Ovakav tip broda omogućava nam borbena dejstva u punim ratnim uvjetima. Potpuno je operativan u širokim okeanskim prostranstvima bilo gdje u svijetu i sa letjelicama svih vrsta na palubi imaćemo veliku prednost u svim vrstama borbenih operacija."

Novi nosač aviona nije samo savršena borbena mašina. Projektovan je i građen tako da vrlo brzo može biti adaptiran i za humanitarne misije. Naime, veliki dio opreme je instaliran, ali ne i zavaren, tako da su mnoge komponente broda mobilne i prenosive.

Tom Cullen, direktor gradnje, objašnjava:

"Dakle, ako neka od misija ovakvog tipa nosača aviona bude humanitarna, ako je potrebno više prostora na palubi, dižemo postojeću i instaliramo potrebnu opremu za svega nekoliko dana."

I sve to sa mnogo manje troškova radne snage. Posada nosača aviona "USS Gerald R. Ford" biće manja i za do 1.200 članova u odnosu na dosadašnje nosače. Sa takvim brodovima američka mornarica će štedjeti na milijarde dolara.
XS
SM
MD
LG