Linkovi

Useljenici u Njemačkoj: neuspjeh multikulturalnog pristupa?


Useljenici u Njemačkoj: neuspjeh multikulturalnog pristupa?
Useljenici u Njemačkoj: neuspjeh multikulturalnog pristupa?

Njemački dužnosnici ocjenjuju da se milijuni stranaca nisu uspjeli integrirati u društvo

Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila da je u njezinoj zemlji projekt multikulturalizma propao, i to zbog toga što se milijuni stranaca nisu uspjeli integrirati u društvo. Nešto prije ove kancelarkine ocjene, u Njemačkoj je vrlo odjeknulo i slično mišljenje Thila Sarazzina, bivšeg člana upravnog odbora Savezne banke, koji je čak išao dotle da je rekao da je Njemačka danas i 'gluplja' zbog toga što u njoj živi previše useljenika. Jenniffer Glasse iz Frankfurta javlja o njemačkim, desetljećima dugim naporima da apsorbiraju velike useljeničke zajednice.

Svjetski su mediji prošli mjesec veliku pozornost posvetili negativnoj ocjeni kancelarke Angele Merkel o sadašnjem trenutku imigracijskih trendova u Njemačkoj. "Multikulturni pristup – prema kojem svi živimo jedni pored drugih i sretni smo jedni s drugima – jednostavno nije bio uspješan. On je propao," izjavila je gospođa Merkel.

Kancelarkina izjava podsjetila je na nešto raniji nastup Thila Sarazzina, bivšeg dužnosnika Savezne banke i političara iz oporbene Socijaldemokratske stranke: "Ekonomski i kulturni problemi vezani za integraciju useljenika iz islamskih zemalja loše utječu na sve europske zemlje koje ih primaju. Negativan se utjecaj osjeća i na ekonomskoj a i na društvenoj razini." Thilo Sarazzin je ubrzo nakon ove izjave objavio i knjigu pod naslovom 'Kako je Njemačka sama sebe upropastila," koja je danas bestseller.

U berlinskom kvartu Kreutzberg većinom žive useljenici, ponajviše iz Turske. Takozvani 'gastarbeiteri' u pravilu nisu asimilirani kao što se, recimo, stranci asimiliraju u američko društvo. U Njemačkoj, naime, postoje već i dvije generacije 'domaćih Turaka', rođenih u Njemačkoj, koje se i dalje, mahom, smatra strancima.

Jedan od njih je Ismail Karayuz, koji u Berlinu živi od najranijih godina. Ima vlastiti biznis, plaća poreze kao i svi ostali, kaže da nastoji doprinijeti njemačkom društvu koliko god može. No, osjeća se Turčinom, a ne Nijemcem: "Njemačko me društvo ne prihvaća, iako ja ovdje živim od početka."

Njemačka vlast tvrdi da nedovoljne napore da se integrira iskazuje tek manji dio useljeničke zajednice. Član parlamenta Michael Fuchs smatra da bi se državna pomoć trebala uskratiti svakom useljeniku koji ne nauči njemački jezik: "Ako roditelji ne šalju djecu u vrtić ili u školu, onda bi ti roditelji morali izgubiti državni doplatak za svoju djecu."

U Frankfurtu, njemačkom gradu s najviše imigranata, mnogo se radi na integraciji useljenika. Bernt Eckhardt, direktor jedne od škola u kojoj useljenici uče njemački, kaže da integraciju i znanje jezika nalažu njemački zakoni.

Kancelarka Angela Merkel je ubrzo nakon svoje izjave o 'neuspjehu multikulturalizma' napomenula i to da se ona ne protivi useljavanju u Njemačku, ali da smatra da se imigranti trebaju bolje integrirati.

Jedan od pozitivnih znakova, koji ukazuju da se situacija u Njemačkoj ipak kreće u pozitivnom smjeru, je nacionalna nogometna reprezentacija, u kojoj barem polovica igrača ima useljeničke korijene.

XS
SM
MD
LG