Linkovi

SAD: Mustanzi, simbol koji košta


SAD: Mustanzi, simbol koji košta
SAD: Mustanzi, simbol koji košta

Divlji konji su simbol američkog zapada. Jure nesputano po prostranim pašnjacima i livadama, javnim zemljištem uglavnom pod kontrolom i nadzorom federalne vlade. Da bi se spriječilo pretjerano uvećavanje stada divljih koja, mustanzi, u skladu sa vladinim odlukama, bivaju preseljavani na druga pasišta. Predstavnici organizacija za zaštitu divljih životinja smatraju takva preseljena okrutnim i tvrde da mogu dovesti do isčeznuća mustanga.

Na hiljade divljih konja živi nesputano na nenaseljenim područjima deset saveznih država u zapadnom dijelu Sjedinjenih država. Njihovo postojanje zaštićeno je zakonom. Za one koji vide stada mustanga u trku to je ....

“.... iskustvo koje oduševljava i ostavlja dubok utisak na svakoga” - kaže Suzanne Roy, predstavnica američkog udruženja za zaštitu divljih konja.

Ona je jedna od mnogih koji su se okupili u Washingtonu da izraze neslaganje sa hvatanjem i preseljavanjem stada divljih konja na ograđena i kontrolirana područja koja dosta često provodi federalni Ured za upravljanje zemljištem. U takvim divlji konji, pojedinačno ili većem broju, mogu se prisvojiti, ali zbog ekonomskih teškoća sada je manje Amerikaca koji to čine. Trenutno, više je divljih konja na kontroliranom prostoru nego u divljini.

Gospođa Roy smatra da vlada, unatoč zakonu koji štiti njihovo postojanje, zaštitu divljih konja podređuje interesima drugih:

“Ured za upravljanje zemljištem, primjera radi, udovoljava krupnim uzgajivačima stoke i oslobađa prostor za ispašu njihovih stada na javnim površinama.”

Tom Gorey, glasnogovornik Ureda za upravljanje javnim zemljištem, se ne slaže sa takvom tvrdnjom. On ističe da je broj divljih konja za 10 hiljada veći od optimalnog broja i da je preseljavanje stada nužak korak:

“ Nije to istrebljenje kako neki kritičari naših poteza tvrde. Mi samo nastojimo broj mustanga na određenom prostoru svesti na odgovarajući nivo i spriječiti izgladnjivanje.”

SAD: Mustanzi, simbol koji košta
SAD: Mustanzi, simbol koji košta

Aktivisti, i gospođa Roy takođe, smatraju da bi federalna vlada trebalo da koristi druge metode kontrole brojnosti stada divljih konja:

“To se može ostvarivati kontrolom razmožavanja i ograničavanjem ispaše stočnih stada na javnim površinama.”

Razmožavanje je moguće kontrolirati kada su divlji konji pod nadzorom, na uskom prostoru, a ne raštrkani na milionima hektara javnog zemljišta, kaže gospodin Gorey i dodaje:

“ Mi nismo u stanju provoditi kontrolu razmožavanja stada divljih konja koja se godišnje uvećavaju i do 20 odsto i za četiri, pet godina mogu biti udvostručena.”

Federalna vlada će ove godine potrošiti 63 miliona dolara na programe vezane za divlje konje, a za iduću godinu predlaže 75 miliona dolara. Zahtjev za 42 miliona dolara za kupovinu zemljišnih rezervata za divlje konje je odvojen zahtjev. Obje strane se slažu u ocjeni da briga o divljnim konjima košta dosta, a gospopdin Gorey ističe i ovo:

“Želimo prestati sa preseljavanjem stada mustanga. Naš cilj je održavati njihovu brojnost u skladu sa zahtjevima za prisvajanje divljih konja.”

Stare i starije mustange malo ko želi prisvojiti. Njihovo hvatanje i preseljavanje na područja gdje će biti pod kontrolom, kao i uopće takav način kontrole kretanja i uvećavanja stada divljih kona je, tvrde kritičari, uzaludno trošenje novca. Po njima, sa takvom praskom trebalo bi stati dok se ne nađe efikasnije rješenje.

XS
SM
MD
LG