Linkovi

SAD: Video-igre više od igre


Početna stranica serije video-igara za potrebe američke armije
Početna stranica serije video-igara za potrebe američke armije

Analitičari kretanja u oblasti razvoja video-igara i video-simulacija ističu da su kompanije koje kreiraju ozbiljne programe još uvijek mali dio ukupne industrije video-igara, ali ističu da će njihov udio na tržištu zasigurno rasti.

Mladi Amerikanci u svijet video-igara ulaze već sa četiri, pet godina. I vrlo često količina vremena koju provode uz video-igre brine njihove roditelje. Ono što se sada dešava na tržištu moglo bi, međutim, ohrabriti roditelje da svoju djecu podstiču da se sa video-igrama druže čak i više. Naime, mladi bi mogli u industriji video-igara ostvariti vrlo primamljivu karijeru, i to ne kreirajući kojekakve igrice, već ozbiljne sadržaje upotrebljive u nizu oblasti ljudskog djelovanja.

Jason Kenyon je jedan od mnogih koji voli video-igre. Ne misli da je postao ovisnikom. Njegovi roditelji ipak brinu.

“Najblaže rečeno, ne vole video-igre. Kažu... prestani i posveti se pravoj karijeri” - kaže Jason i dodaje:

“A ja sam siguran da je to ozbiljan posao. Mislim da ću, kada za dvije godine završim studij, moći naći zaposljenje prilično lako. Mislim da ću imati dobru budućnost.”

Jason je jedan od sve većeg broja studenata koji svoju budućnost vide u industriji video-igara. On studira na odsjeku za razvoj video-igara na koledžu Montgomery nedaleko od Washingtona.

Deborah Solomon, profesorica na tom koledžu, misli slično:

“Video igre imaju svijetlu budućnost. One postaju sastavni dio gotovo svih djelatnosti, od vojske, unutarnje sigurnosti, zdravstva, bio-tehnologije, oglašavanja...”

Federalna vlada izdvaja milione dolara na video-simulacije za obuku osoblja u raznim agencijama i službama. Primjera radi, za potrebe oružanih snaga razvijena je serija video-igara koje su osmišljene tako da pomognu mladim Amerikancima da se upoznaju sa mogućnostima koje pruža služba u oružanim snagama.

David Versaw je finansijski direktor vašingtonske kompanije "Will Interactive." Ta kompanija je za potrebe američke armije kreirala video-simulaciju sprečavanja samoubilačkih napada, za Federalni istražni biro trening-program pregovora o oslobađanju talaca, te programe u oblasti zdravstvene njege. Gospodin Versaw ističe da raste potreba za ozbiljnim video-igrama:

“Video-simulacije i igre su sjajan medij da doprete do ljudi. Sve više ljudi shvata upotrebnu moć video-igara. Sadašnje ekonomske teškoće su očite, ali naša firma ima posla više nego ikada.”

Brian Doyle jedan je od onih koji je svjestan moći video-igara. Nakon diplomiranja na studiju za razvoj video-igara osnovao je kompaniju pod nazivom "Let Me Think Games" koja se bavi kreiranjem obrazovnih video-simulacija.

“Nove generacije učenika i studenata stiču znjanja na nove, drugačije načine. I mi se trebamo prilagoditi tome. Video-igre su jedna od tih novih metoda i pokazale su se vrlo efikasnim” - ističe gospodin Doyle.

Da potražnja za ozbiljnim video-igrama raste očiti je i primjer vašingtonsko područje na kojem već radi stotinjak firmi za razvoj video-igara.

U jednoj od firmi radiće i Jen Tonom. Ona očekuje da će ove godine diplomirati na studiju za video-igre na koledžu Montogomery i, kako kaže, ne brine za radno mjesto. Zaposljenje joj je već osigurano.

Analitičari kretanja u oblasti razvoja video-igara i video-simulacija ističu da su kompanije koje kreiraju ozbiljne programe još uvijek mali dio ukupne industrije video-igara, ali ističu da će njihov udio na tržištu zasigurno rasti.

XS
SM
MD
LG