Linkovi

SAD: Jedino Donald Trump ne vjeruje


"Znam mnogo o hakerskim napadima. Njih je vrlo teško dokazati. Može to biti i neko drugi. Ja takođe znam i ono što drugi ne znaju i zbog čega ne mogu biti sigurni u pravu situaciju."

Saznanja o ruskim hakerskim upadima i odgovor Sjedinjenih Država na te upade biće vrlo aktuelna tema i prvih dana ove, nove godine, iritantna i za posljednje dane drugog predsjedničkog mandata Baracka Obame i za Donalda Trumpa, narednog ameri;kog predsjednika, dok očekuje zvanično preuzimanje Bijele kuće.

Dok su ruski diplomati kojima je otkazano gostoprimstvo napuštali Sjedinjene Države, svrsishodnost odluke predsjednika Obame o sankcioniranju upada ruskih hakera za mnoge je upitna, a posebno za njegovog nasljednika, Donalda Trumpa:

"Znam mnogo o hakerskim napadima. Njih je vrlo teško dokazati. Može to biti i neko drugi. Ja takođe znam i ono što drugi ne znaju i zbog čega ne mogu biti sigurni u pravu situaciju."

Na tu Trumpovu izjavu uslijedila je, pored drugih, i reakcija kongresmena Adam Schiff, Demokrate:

„Ako hoće da ima kredibilitet kao predsjednik, Trump mora prestati govoriti na takav način."

Istaknuti članovi Kongresa iz obje stranke osudili su i osuđuju upade ruskih hakera i smatraju da Moskva zaslužuje i mnogo oštrije sankcije. Kongresmen Schiff ističe:

"To su preovlađujuće procjene obavještajnih službi i, otvoreno ću reći, svih članova kongresnih odbora za obavještajne poslove, i Demokrata i Republikanaca. To za nas nije upitno. U to nije ubijeđen jedino Donald Trump."

Bliski saradnici Donalda Trumpa ističu da se Trump suzdržava od čvrstih ocjena dok ne bude potpuno informiran o saznanjima i dokazima koje je prikupila administracija predsjednika Obame. Ukazuju i na činjenicu da Rusija nije jedina iz koje kreću cyber-napadi.

Sean Spicer, glasnogovornik narednog američkog predsjednika, kao primjer navodi:

"Iz Kine je tokom 2015. bilo preko milion upada. Vršeni su upadi u vrlo osjetljive baze podataka. A Bijela kuća nije se niti jedan jedini put oglasila makar nekim saopštenjem. Nikakve javne akcije, ničega."

Upadi u baze podataka o zaposlemim u američkoj vladi su nešto drugo u odnosu na hakerske upade u stranačke komunikacije tokom predsjedničke izborne kampanje smatra kongresmen Schiff:

"To što je Rusija učinila je drugačije. Nisu ukradeni podaci, datoteke. Upadi vršeni tokom izbornog procesa imali su specifičan cilj, uticati na krajnji rezultat izbora, podsticati sumnje i nepovjerenje. To Kina nije nikada radila."

Na američke sankcije ruski predsjednik Vladimir Putin nije odgvorio sličnim mjerama, što Donald Trump smatra pozitivnim i dodaje:

"Nadam se da ćemo imati sjajne odnose sa mnogim zemljama, uključujući Rusiju i Kinu."

Nakon inauguracije 20. januara Donald Trump će se, to je sasvim izvjesno, susretati sa mnogim predsjednicima drugih država i vlada, razgovarati sa njima kao što je to radio i njegov prethodnik, i biti u prilici da gradi bilateralne i multirateralne spoljno-političke odnose kako smatra da je najbolje i po Sjedinjene Držve i po svijet.

SAD: Jedino Donald Trump ne vjeruje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG