Linkovi

SAD: Smotra studentskih inovacija i pronalazaka


Filter za vodu uvrnut u običnu plastičnu bocu jednostavan put do pitke vode
Filter za vodu uvrnut u običnu plastičnu bocu jednostavan put do pitke vode

Uz timove studenata-inovatora i pronalazača na smotri su bili su i specijalisti za marketing Nacionalnog univerziteskog saveza inovatora i pronalazača. Njihova obaveza je da studentima-inovatorima olakšaju put do potencijalnih finansijera, potrebnih odobrenja za proizvodnju i prodaju i drugih administrativnih procedura .

Na ovogodišnjoj smotri najboljih timova studenata-inovatora i pronalažača učestvovalo je 15 univerzitetskih timova iz svih dijelova Sjedinjenih Američkih Država. Oni su, pod pokroviteljstvom Nacionalnog univerziteskog saveza inovatora i pronalazača, predstavili niz novih ideja dovedenih do finalnog produkta, spremnog za korištenje. Većina tih rješenja, uz poslovno-profitabilnu dimenziju, mogu biti i racionalna rješenja za krupne probleme u pojedinim dijelovima svijeta.

Smotra je održana u Muzeju nauke u San Francisku. Timovi su prezentirali su produkte za koje vjeruju da imaju mjesto na tržištu i, kao korak više, kompanije kroz koje planiraju buduću prodaju.

Studenti Politehničkog instituta Renesselaer osmislili su mali, jednostavi prečišćivač vode za koji se nadaju da će po cijeni od samo jednog dolara prodavati širom svijeta. Taj filter mogao bi biti od velike koristi za više od milijardu ljudi koji nemaju vodu za piće na dohvat ruke.

Dave Perry, član tima, kaže:

“Napunite običnu plastičnu flašu nečistom vodom, uvrnete naš filter na otvor boce, stisnete bocu i čista voda koju možete piti ističe u čašu.”

Tim državnog univerziteta Colorado razvio je praktičan, prenosiv prečišćivač vode koji bi mogao biti od velike koristi babicama na terenu i bolnicama u siromašnim zemljama prilikom poroda porodilja i njege novorođenčadi. Studenti univerziteta Brown osmislili su sistem za bezbjedno uništavanje fluoroscentnih svjetiljki koje sadrže, po zdravlje opasnu živu. A studenti inžinjerstva sa univerziteta Nortwestern napravili su mali uređaj pod nazivom Apne Alert kojim se kod prerano rođenih beba sa disajnim teškoćama prate vitalni životni znaci.

Apne Alert, inovacija studenata univerziteta Northwestern
Apne Alert, inovacija studenata univerziteta Northwestern

Studentica Yale Sun je taj uređaj testirala u više bolnica Južne Afrike:

“Bio je to, za mene, vrlo uzbudljiv izazov. Pratiti rad našeg uređaja, razgovarati sa majkama i ljekarima, čuti njihove sugestije, primjedbe, prijedloge.”

Među inovacijama pogodnim za medicinske ustanove je i prenosivi prečišćivač zraka koji se može koristti u improviziranim ambulantama u slučajevima pandemija ili u bolnicama bez ventilacionih sistema.

Prenosivi prečišćivač zraka, inovacija studenata univerziteta Stanford
Prenosivi prečišćivač zraka, inovacija studenata univerziteta Stanford

Doktor Matt Callaghan sa univerziteta Stanford ističe:

“U Indiji, ili u afričkim zemljama, svakodnevni problem zbog kojeg pacijenti nažalost i umiru je nedostatak sistema za prozračivanje i ventilatora jer su isuviše skupi za siromašne bolnice.”

Uz timove studenata-inovatora i pronalazača na smotri su bili su i specijalisti za marketing Nacionalnog univerziteskog saveza inovatora i pronalazača. Njihova obaveza je da studentima-inovatorima olakšaju put do potencijalnih finansijera, potrebnih odobrenja za proizvodnju i prodaju i drugih administrativnih procedura.

Humera Fasihuddin, jedna od njih, kaže:

“Studentima je, uz upotrebljivu inovaciju, bitan i tržišni plasman. Tim plasmanom, osim rješavanja problema u nekim sredinama, oni će stvoriti uvjete za održivo i trajno poduzetništvo i mogućnost re-investiranja u novu inovaciju i proizvod.”

XS
SM
MD
LG