Linkovi

SAD: Prezentiran najnoviji izvještaj o trgovini ljudima


Odrastaju kao radni robovi
Odrastaju kao radni robovi

Glavne preporuke State Departmenta vladi BiH, a naravno i mnogim drugim zemljama, je da obezbjedi rad specijaliziranih službi za reintegraciju svih žrtava trgovine ljudima, da proširi suradnju sa nevladinim organizacijama, da unaprijedi koordinaciju među službana za provođenje zakona, te da oštro kažnjava počinitelje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton danas je predstavila izvještaj State Departmenta o trgovini ljudima za 2010. godinu. U najkraćem, konstatuje se da se na gotovo svakom kontinentu ljudima trguje i da su prisiljavani biti moderni robovi. Po izvještaju rađenom tokom prošle godine, a naslovljenom kao ovogodišnji, niti jedna zemlja na svijetu nema u potpunosti efikasan odgovor na tu vrstu kriminala, uključujući i Sjedinjene Države, istakla je, pored ostalog, američka državna tajnica Hillary Clinton i dodala:

“Strane radnike privučene nadom u bolji život u Americi, maltretiraju poslodavci, a ima , na žalost , Amerikanaca koje se drži i kao seksualno ropstvo.”

Po prvi puta su Sjedinjene Države rangirane u izvještaju te vrste, kao i nastojanja SAD da se bore protiv takve trgovine.

I ambasador pri State Departmentu Luis CdeBaca, čelnik ureda State Departmenta koji se bori protiv trgovine ljudima ističe:

“U našem ranijim izvještajima navodili smo Sjedinjene Države samo kao konačno odredište, ili tranzitnu zemlju… Stvarnost je, međutim da smo i mi, Amerika, zemlja - izvorište, gdje se ljudi drži kao sluge i seksualni robovi.”

Sjedinjene Države su, inače rangirane kao zemlje poput Slovenije, Italije i Južne Koreje, koje se nalaze u najbolje rangiranoj grupi, grupi zemalja koje ispunjavaju minimum standarda u spriječavanju trgovine ljudima, u zaštiti žrtava, i zakonskog progona počinitelja.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

“Za administraciju predsjednika Obame to je jedan od najviših prioriteta” – naglasila je gospođa Clinton, govoreći o izvještaju.”

Bosna i Hercegovina je također u tom takozvanom prvom redu zemalja, mada se konstatuje da ima slučajeva da se djevojke i djevojčice iz BiH prisiljavanja na prostituciju unutar zemlje. BiH je također tranzitna zemlja za strane žene i djevojke koje se krijumačare dalje u Zapadnu Evropu. Neke ostaju i u BiH i bivaju prisiljavanje na prostituciju. U izvještaju je naveden primjer otkrivanja slučaja 4 djevojke iz Srbije kojima se trgovalo prošle godine trgovalo. BiH u potpunosti ispunjava minimum standarda u cilju eliminacije trgovine ljudioma i učinila je očit napredak u provođenju zakonskih mjera u smislu oštrijih kazni za počinitelje tijekom perioda za koji je izvještaj pravljen. . Vlada BiH je također posegnula za proaktivnim i sistematičnim procedurama kako bi se na vrijeme identificirale potencijalne žrtve, registrirajući ih i predajući podatke o njima nevladinim grupama za zaštitu žrtava te vrste kriminala, te osigurala i određene i fondove, konstatuje se u danas prezentiranom izvještaju State Departmenta.

Glavne preporuke State Departmenta vladi BiH, a naravno i mnogim drugim zemljama, je da obezbjedi rad specijaliziranih službi za reintegraciju svih žrtava , da proširi suradnju sa nevladinim organizacijama, da unaprijedi koordinaciju među službana za provođenje zakona, te da oštro kažnjava počinitelje.

Samo tako, kako je istakla na kraju gospođa Clinton, za žrtve ima nade:

“Mnoge zemlje unapređuju zakone i i efikasnije ih provode. Sve više kriminalaca se sučeljava s progonom i oštrim kaznama, a za sve više žrtava se obezbjeđuje pomoć koja ih vraća u normalan život.”

U izvještaj State Departmenta zaključuje se da svjetski napori u borbi protiv trgovine ljudima zapravo tek počinju, i da je nužno je zajedničko nastojanje svih vlada i građana kako bi se uspješno borilo tog kriminala globalnih razmjera.

XS
SM
MD
LG