Linkovi

SAD: Za američke muslimane Hillary Clinton bolja opcija


"Izuzetno je bitno da islamofobije ne bude u Bijeloj kući. I zato bi svi muslimani, još ne-registrirani, trebalo da se registriraju da bi mogli glasati za Demokrate."

Američki muslimani generalno su, u dužem vremenskom periodu, smatrani "prirodnim" dijelom biračkog tijela Republikanske stranke. Proteklih mjeseci došlo je do određenog zaokreta i sada su više naklonjeni Demokratama i analitičari procjenjuju, očekuju, da će u rekordnom broju početkom novembra glasati za Hillary Clinton, predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke.

Ne može se reći da je jako uporište te stranke džamija Darl al Hijrah, u Falls Churchu, nedaleko od Washingtona. Vjeri i porodici posvećeni muslimani koji se tu okupljaju bili su dio republikanskog biračkog korpusa. Sada većina njih govore da će glasati za Hillary Clinton, Demokratu samo da bi umanjili izglede da Republikanac Donald Trump uđe u Bijelu kuću.

Azmee Rehman, musliman, birač, kaže:

"Svi mi ramišljamo na sličan način o propagandi koja se širi o nama. Ne možemo i nećemo biti ravnodušni prema tome."

Sarah Severoni, muslimanska, glasačica, dodaje:

"Izuzetno je bitno da islamofobije ne bude u Bijeloj kući. I zato mislim da bi svi muslimani, koji još nisu registrirani kao birači, trebalo da se registriraju kako bi mogli glasati za Demokrate."

Timovi mladih volonterki su među muslimankama, registriraju ih da bi mogle glasati. Upisivanje u biračke spiskove, i vjernika koji se okupljaju u džamiji Dar al Hijrah, i širom širom Sjedinjenih Država je kampanja čiji jecilj registrirati milion muslimana, glasača.

Fazia Deen, predstavnica džamije Dar al Hijrah za odnose sa javnošću, ističe:

"Ova godina je vrlo bitna. Imamo Clintonovu, imamo neodmjerenog, žestokog Trumpa. Ako ne glasamo, Trump može pobijediti."

Većina američkih muslimana su useljenici. Ankete pokazuju da većina njih, od ukupno 3 i po miliona koliko ih ima, sada naginje ka Demokratskoj stranci, da ubrzano slabi njihov konzervativizam. Prije 16 godina američki muslimani su, uvjerlivom većinom, glasali za Georga W. Busha, Republikanca. Na tri izbora koja su slijedila nakon, većina muslimana glasala je za kandidate Demokratske stranke. Ovogodišnje, još snažnije okretanje Demokratskoj stranci posljedica je anti-muslimanske retorike Donalda Trumpa.

Broj američkih muslimana, glasačaje mali. Međutim, muslimanske zajednice na Floridi, u Ohaju, u Virdžiniji, u Mičigenu i u Pensilvaniji, saveznim državama vrlo bitnim za konačnu izbornu pobjedu, mogu i bitno uticati na ishod glasanja u tim državama.

Fazia Deen o tome kaže:

"Muslimani bi mogli biti jezičak na izbornoj vagi u saveznim državama u kojima oba kandidata imaju podjednake izglede, ili tamo gdje su birači u većini stranački neodlučni. Naših 1 odsto od ukupnog broja glasova pokazaće se, uvjerana sam, krucijalnim u saveznim državama u kojima će izborni rezultat biti vrlo tijesan."

Dugoročno gledano, zajednice američkih muslimana će, kako budu rasle i razvijale se, bivati i politički, i ekonomski, i sociološki raznolikije, različitije.... I to će biti dobro i za te zajednice i za njihov aktivizam u američkom demokratskom sustavu.

SAD: Za američke muslimane Hillary Clinton bolja opcija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG