Linkovi

SAD: Kresati budžetsku potrošnju.... odmah i sada


SAD: Kresati budžetsku potrošnju.... odmah i sada
SAD: Kresati budžetsku potrošnju.... odmah i sada

Bez adekvatnog odgovora na budžetski deficit, moglo bi doći do pada povjerenje u američku finansijsku stabilnost, moglo bi se desiti da, primjera radi, Kina koja drži najveći dio američkog spoljnog duga zahtijeva veće kamate, što bi značajno uvećalo ukupan budžetski deficit SAD.

Članovi Nacionalne komisije za odgovornu fiskalnu potrošnju i reformu, nakon sagledavanja mogućnosti izvlačenja Sjedinjenih Država iz rastućeg bužetskog deficita, saglasni su u ocjeni da bi odlaganje rješavanja tog izuzetno vrućeg krompira imalo ogromne negativne posljedice po Sjedinjene Države, ali su i podijeljeni u mišljenjima da li mjere koje predlažu idu dovoljno daleko ili ne. Među mjerama koje preporučuju je pomjeranje starosne granice za isplatu penzija iz državne kase za dvije godine, ukidanje značajnih poreskih olakšica, povećanje federalne takse na automobilsko gorivo, smanjenje državnih izdvajanja za zdravstvenu zaštitu starih osoba.... Da podsjetimo, Nacionalna komisija za odgovornu fiskalnu potrošnju i reformu formirana je na osnovu izvršne naredbe predsjednika Baracka Obame koju je predsjednik potpisao sredinom februara ove godine.

U najkraćem, u finansijski haos, sličan onom koji se dešava u Evropi, mogle bi zapasti i Sjedinjene Države ukoliko se odmah i sada ne počne nešto poduzimat, upozoravaju čelnici Komisije. Američki budžetski deficit procjenjuje se na blizu 14 hiljada milijardi dolara.

Alan Simpson
Alan Simpson

„Znamo šta se dešava ovdje. Ne znamo mnogo o Grčkoj, Irskoj, Španiji, Portugalu, Italiji...., ali znamo da će se, ako stvari ostanu kakve jesu, desiti dosta toga vrlo nepovoljnog“ - kaže Alan Simpson ko-predsjedavajući Komisije, inače bivši senator, Republikanac.

U izvještaju Komisije naslovljenom "Trenutak istine" predlaže se, pored ostalog, smanjivanje budžeta za odbranu za 100 milijardi dolara, zatvaranje jedne trećine vojnih baza u inostranstvu, udvostručavanje federalnog poreza na benzin, smanjenje izdvajanja za javnu zdravstvenu zaštitu..... Ako bi te i druge mjere bile provedene američki budžetski deficit bio bi smanjen za blizu 4 hiljade milijardi dolara do 2014. godine.

Jan Schakowsky
Jan Schakowsky

Članica Komisije, inače i zastupnica u Zastupničkom domu Kongresa Jan Schakowsky, Demokrata, će glasati protiv mjera jer će, kako kaže, pogoditi one sa najmanjim prihodima:

„Govorimo o ravnomjernom dijeljenju tog tereta. Podaci ukazuju na to da su mnogi Amerikanci proteklih godina mnogo izgubili, da su drugi značajno profitirali i da u stezanje kaiša ne ulazimo sa iste tačke.“

Najmanje 14 članova Komisije, od ukupno 18, mora se saglasiti sa predloženim mjerama da bi te mjere mogle biti upućene u Kongres na dalje razmatranje.

Erskine Bowles
Erskine Bowles

Erskine Bowles, drugi predsjedavajuči Komisije, inače bivši senator, Demokrata, kaže da je rad Komisije bio uspješan i dodaje:

„Svi mi moramo pratiti i to što se dešava u drugim zemljama. Sjedinjene Države nisu izuzetak. I ako i ovdje, kod nas, ne zaustavimo rast budžetskog deficita, suočićemo se najvećom finasijskom krizom u našoj povijesti. Možemo se probuditi, ili čekati da vidimo što će se desiti. Mogu vam reći da će ono što bi se moglo desiti, ako budemo sjedili skrštenih ruku, doći brzo i da će biti gadno.“

Bez adekvatnog odgovora na budžetski deficit, moglo bi doći do pada povjerenje u američku finansijsku stabilnost, moglo bi se desiti da, primjera radi, Kina koja drži najveći dio američkog spoljnog duga zahtijeva veće kamate, što bi značajno uvećalo ukupan budžetski deficit Sjedinjenih Država.

Prema procjenama Ureda za budžet američkog Kongresa, dug američke vlade je oko 60 procenata nacionalnog bruto proizvoda. Poređenja radi, odnos državnog duga Grčke, nakon finansijske pomoći Evropske zajednice, i nacionalanog bruto produtka slijedeće godine će biti 140 procenata.

XS
SM
MD
LG