Linkovi

SAD: Dronima efikasno protiv terorista


Oko 10.000 bezpilotnih aviona je u američkom vojnom arsenalu, a broj drona koji su u nadležnosti CIA-e nije poznat

Nazivaju i robotima na nebu, po mnogima su revolucionizirali način na koji Sjedinjene Američke Države vode rat protiv terorizma i terorista, njihova uloga u američkoj armiji raste sve više i više....

Riječ je o dronima, bespilotnim letjelicama. Kako se procjenjuje, deset hiljada bezpilotnih aviona je u američkom vojnom arsenalu. Broj drona koji su u nadležnosti CIA-e nije poznat. Jednom od ti letjelica nedavno je ubijen i Abu Yahya al-Libi, drugi čovjek al-Qaide.

Mada se mnogi protive upotrebi drona, posebno Pakistan, američki ministar odbrane Leon Panetta ističe:

„Jasno smo stavili do znanja Pakistancima da ćemo svim sredstvima braniti Sjedinjene Države... i to i činimo progoneći lidere terorista vrlo efikasno.“

Droni su relativno jeftini, njihovi udari precizni, nema nikakve opasnosti po one koji sa više hiljada kilometara udaljenosti upravljaju tim letjelicama.

U vrijeme kresanja budžeta za odbranu i rastućeg anti-ratnog raspoloženja u američkoj javnosti, korištenje drona je za Bijelu kuću ključna komponenta nove strategije nacionalne obrane.

Michele Flournoy, bivša zvaničnica Pentagona i arhitekta te nove strategije kaže:

„Korištenje vojne tehnike i sredstava bez čovjeka će kompletno promijeniti vojnu silu. Mi smo još uvijek u procesu otkrivanja saznavanja šta takvim sistemima naše oružane snage mogu postići.“

Efikasnost bezpilotnih letjelica i lakoća njihovog navođenja učinili su ih logičnim izborom za mnoge visokorizične vojne i obavještajne operacije. Uz to, John Brennan, glavni savjetnik Bijele kuće za protiv-terorističku borbu ističe:

„Teško je zamisliti borbeno srestvo čija je upotreba manje opasna po civile od bespilotnih aviona.“

Onih koji se sa takvom ocjenom ne slažu podosta je i u Sjedinjenim Državama, a Madea Benjamin, uz protivljene upotrebi drona, kaže:

„Najveći etički problem sa dronima je to što ubijamo vrlo lako.“

Upotreba drona u brobi protiv terorista pokazala se efikasnom. Njihovo korištenje biće nastavljeno. Istovremeno, mnogi američki aktivisti zahtijevaju da se uvede zabrana njihovog korištenja sve dok se ne usvoje zakonski propisi kojima će biti regulirana upotreba bespilotnih letjelica.
SAD: Dronima protiv terorista
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
XS
SM
MD
LG