Linkovi

SAD: Pogranična ekonomija protiv zida prema Meksiku


Američko-meksička granica kod Nogalesa (Arizona): zid koji štiti od ilegalnih prelazaka, ali i ograničava pograničnu ekonomiju
Američko-meksička granica kod Nogalesa (Arizona): zid koji štiti od ilegalnih prelazaka, ali i ograničava pograničnu ekonomiju

Dobre odnose sa Meksikom žele održavati i unapređivati Amerikanci koji žive duž granice, uz istovremeno ojačavanje sigurnosti u pograničnim područjima.

Na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, ovog tjedna u Filadelfiji, vrlo vjerovatna kandidatkinja za predsjednicu Sjedinjenih Država Hillary Clinton će, kako se očekuje, oštro kritizirati prijedloge Donalda Trumpa, predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, o gradnji zida duž američko-meksičke granice. Prošlog petka Barack Obama, aktualni američki predsjednik, ugostio je predsjednika Mexica Enrique Pena Nieta čime su još jednom potvrđeni i podcrtani dobri odnosi dvije zemlje. Te dobre odnose, posebno naglašeno, žele održavati i unapređivati Amerikanci koji žive duž granice, uz istovremeno ojačavanje sigurnosti u pograničnim područjima i povećanje malograničnog prometa, trgovine, poslovanja....

Na jednom od graničnih prelaza, na prelazu Mariposa ljudi, robe i prozvodi teku i na jednu i na drugu stranu - i u Nogales u Arizoni i u Nogales u Meksiku. Svakodnevno, mnogi Meksikanci sa urednim vizama prelaze na američko tlo da rade, da kupuju....

Ipak, dugi redovi na graničnom prelazu i visoke barijere duž tog dijela granice obeshrabruju mnoge državljane Meksika da pređuna drugu stranu, kaže aktivista za poštivanja prava migranata Randy Mayer, inače svećenik, i dodaje:

"Ovdje, duž granice, trgovina i druge vrste malogračičnog biznisa su gotovo zaustavljeni. Ono što bi mogao biti biznis od više milijardi dolara stagnira."

Unatoč tom stagniranju, od pogranične trgovine velike koristi, osim Nogalesa, ima i Tuscon, oko stotinu kilometara sjevernije. Mike Varney, izvršni predsjednik Trgovinske komore u Tusconu, ističe:

"Želimo da loši ljudi i loše stvari ostanu sa one strane naših granica, ali istovremeno ne želimo stisnuti končnicu i zaustaviti pograničnu trgovinu."

Ono što Meksikanci unesu u ekonomski krvotok Tuscona nije nimalo zanemarljivo, dodaje Varney:

"Meksički državljani na području Tuscona godišnje potroše oko milijardu dolara, kupujući po prodavnicama i plaćajući hotelske i turističke usluge."

Mnogo važnije je što mnoge kompanije u Tusconu imaju proizvodne objekte, poslovna sjedišta i lokalne urede iz kojih lako i efikasno vode i upravljaju pograničnom proizvodnjom i uvozno-izvoznim poslovima. Mike Varney je nezadovoljan, čak i frustriran, čestim negativnim, jednostranim napisima i izvještajima u medijima o dešavanjima duž granice. O tome kaže:

"Ekonomska ekspanzija i nova radna mjesta nisu toliko atraktivne teme kao što su krijumčari i droga. Mi nastojimo održati i unaprijediti sve vrste i oblike uvozno-izvozno ekonomije i poduzimamo sve što možemo da postojeće proširimo."

Mnogi žitelji Arizone, jedne od četiri američke savezne države duž granice sa Meksikom, smatraju da su ilegalni imigranti koji rade po veoma niskim nadnicama krivi za smanjivanje satnica američki radnika, da se zbog ilegalbnog useljavanja povećavaju troškovi obrazovanja i zdravstvene zaštite, da „ilegalci“ doprinose velikom porastu kriminala. Na glasanjima Amerikanci sa pravom glasa većinom su se izjašnjali o usvajanju propisa čijim se provođenjem ograničava ilegalno useljavanja i briga o ilegalnim useljenicima. Poslodavci su, pak, lobirali za manje oštre mjere.

"To je mješavine politike,ekonomije, trgovine, proivodnje... To je dio međunarodnih odnosa na užem području. Sve skupa kompliciran recept i ono što mi ovdje moramo je svakom sastojku tog recepta posvetiti punu pažnju" – naglašava Mike Varney

Taj komplicirani recept biće još složeniji, ali će obećavati i mnogo više, kada mnogi novi granični prelazi, uskoro i tokom narednih godina, budu otvarani i kroz njih tekle nove kolone ljudi, roba i proizvoda...

SAD: Pogranična ekonomija protiv zida prema Meksiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

XS
SM
MD
LG