Linkovi

SAD: Spomen-kompleks Martinu Lutheru Kingu u završnoj fazi


SAD: Spomen-kompleks Martinu Lutheru Kingu u završnoj fazi
SAD: Spomen-kompleks Martinu Lutheru Kingu u završnoj fazi

Programom svečanog otvaranja spomen-kompleksa Martinu Lutheru Kingu planirano je da Barack Obama, prvi američki predsjednik tamne boje kože, svojim govorom uveliča ceremoniju otvaranja.

Nakon 20 godina planiranja, priprema, prikupljanja potrebnog novca i dosta već toga urađenog, izgradnja spomen-kompleksa u slavu i čast Martina Luthera Kinga, najistaknutijeg borca za prava američkih crnaca i dobitnika Nobelove nagrade za mir približava se završetku. Centralni dio kompleksa biće visoka statuta doktora Kinga, veliki kameni zid sa citatima iz njegovih govora i zapisa, te prodavnica knjiga.

San Martina Luthera Kinga da svi ljudi u Sjedinjenim Državama imaju jednaka prava i sve što je uradio da ostvari taj san ostavili su neizbrisiv trag u američkoj povijesti. Impresivan spomen-kompleks u njegovu čast u centru Washingtona biće otvoren 28. avgusta iduće godine, na dan kada je 1963. godine u glavnom američkom gradu održao svoj čuveni govor "I have a dream."

Harry Johnson, predsjednik Memorijalne fondacije Martin Luther King ističe:

„Svi mo u Fondaciji smo oduševljeni činjenicom da se projekat izgradnje spomen-kompleksa približava kraju, da ćemo ubrzo na vašingtonskom mall-u imati i prostor posvećen Martinu Lutheru Kingu.“

Martin Luther King
Martin Luther King

Kao lider američkog pokreta za ljudska prava šezdesetih godina prošlog stoljeća, Martin Luther King je predvodio niz marševa i protesta širom američkog juga, propovijedao nenasilje bivajući izložen nasilju, više puta bio zatvaran zbog svojih aktivnosti, ali i dočekao dan kada je predsjednik Lindon Johnson 1964. godine potpisao Zakon o ljudskim pravima kojim je zabranjena svaka diskriminacija na rasnoj, religijskoj i etničkoj osnovi.

Četiri godine kasnije, 4. aprila 1968. Martin Luther King je ubijen u Memphisu.

Spomen-kompleks u njgovu čast prostiraće se na prostoru od jednog i po hektara nedaleko od vašigntonskog monumenta i spomen-kompleksa predsjednicima Thomasu Jeffersonu i Abrahamu Lincolnu.

Us sve ostale sadržaje, centralni dio biće granitna struktura od 1.600 metričkih tona u kojoj je uklesana 10 metara visoka statua Martina Luthera Kinga, rad kineskog vajara Lei Yixina. O izboru kineskog umjetnika gospodin Johnson kaže:

Harry Johnson
Harry Johnson


„Izabrali smo njega jer vjerujemo u istinitost i opravdanost poruka Martina Luthera Kinga da ljude ne treba suditi po boji kože, nego po onome što jesu. U ovom slučaju, mislim na umjetnički karakter umjetnika kojeg smo izabrali.“

Spomen-kompleks će biti moćan simbol različitosti i puta kojim su Sjedinjene Države prošle od tih različitosti do jednakih građanskih prava za sve one koji žive na američkom tlu.

„Da je Amerika zemlja predrasuda, kao što neki znaju reći, da li bi nekom Amerikancu afričkog porijekla bilo mjesta na nacionalnom mall-u? Odgovor bi bio... vjerojatno ne. Ali, Amerika je zemlja jednakosti i to će se vidjeti i na prostoru nacionalnog mall-a. Mislim da će i posjetioci iz cijelog svijeta koji budu dolazili razumjeti koje bio Martin Luther King i šta je značio, ne mamo za Ameriku, nego i za svijet“ - takođe ističe gospodin Johnson, predsjednik Memorijalne fondacije Martin Luther King.

Programom svečanog otvaranja spomen-kompleksa Martinu Lutheru Kingu planirano je da Barack Obama, prvi američki predsjednik tamne boje kože, svojim govorom uveliča ceremoniju otvaranja.

XS
SM
MD
LG