Linkovi

“Good evening, buenos noches. Ja sam sada student univerziteta Maryland...”


Hispanici, srednješkolci na Simpozijumu mladih Hispanika
Hispanici, srednješkolci na Simpozijumu mladih Hispanika

Osnivač Simpozijuma mladih Hispanika George Cushman kaže da mnogi mladi Hispanici vjeruju da nisu dovoljno pametni za studij na koledžu ili univerzitetu i ističe: “Ono što moramo promijeniti je takav način razmišljanja jer... to su fantastična djeca.”

Hispanici ili Latinoamerikanci , kako se uobičajeno u Sjedinjenim Američkim Državama nazivaju američki državljani i useljenici porijeklom iz zemalja Centralne i Južne Amerike, su dio ukupnog stanovništva koji se najbrže uvećava. Ipak, broj mladih Hispanika na američkim koledžima i univerzitetima je nesrazmjerno mali. Hispanic College Fund, neprofitna organizacija kroz brojne programe djelovanja nastoji nešto od te nepovoljne statistike promijeniti. Ilustrativan je primjer Karen Guzman.

Robert Arenas
Robert Arenas

Ona je brucoš na univerzitetu Maryland, nedaleko od Washingtona. Studira kompjuterologiju i psihologiju. Odluku da pokuša steći univerzitetsko obrazovanje donijela je nakon četverodnevnog učešća na Simpozijumu mladih Hispanika prije tri godine:

“Tada sam po prvi put vidjela mnogo mladih Latino-a, studenata koji su mi govorili da i ja mogu studirati. Prije tog simpozijuma svi srednješkolci koje sam poznavala ili su napustili školu ili nisu razmišljali o upisu na koledže i univerzitete.”

Simpozijum mladih Hispanika je program koji sponzorira Hispanic College Fund, neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoći da mladi Hispanici steknu univerzitetsko obrazovanje.

Jedan od polaznika Simpozijuma prošlog ljeta bio je i Robert Arenas, junior:

“Članovi i aktivisti Hispanic College Fund-a razgovarali su sa nama, učenicima, na vrlo profesionalan način. Gledao sam i slušao te mlade, obrazovane osobe, naravno nešto starije, i to mi je dalo nadu. Rekli su da i ja mogu ostvariti isto što i oni.”

Robert Arenas, senior, kaže da je učešće na simpozijumu duboko dojmilo njegovog sina:

“Nisam mogao vjerovati. Moj sin je bio druga osoba. Bio je tako sretan.”

Osnivač Simpozijuma mladih Hispanika George Cushman kaže da mnogi mladi Hispanici vjeruju da nisu dovoljno pametni za studij na koledžu ili univerzitetu. Po njemu, promijeniti to uvjerenje je ulaganje u budućnost:

“ Ono što moramo promijeniti je takav način razmišljanja jer... to su fantastična djeca. Razgovarao sam sa mnogima od njih nakon što su saznali za naše programe i vrlo su zahvalni što vjerujemo u njih.”

Učešće na Simpozijumu je samo prvi korak u okviru programa pomoći Hispanic College Fund-a na putu ka koledžu ili univerzitetu, kaže glasnogovornica Fund-a Anne Guarnera i dodaje:

“Nakon toga za učenike-Hispanike slijedi jednogodišnji program Instituta za mlade Hispanike. Na taj način stičemo uvid kako im ubuduće pomoći na najbolji način i dovesti ih na prag studija. Kada se upišu, uz program stipendiranja podržavamo ih finasijski, a takođe i psihološki da se poptuno uključe u obrazovnu sredinu koju su odabrali.”

“Good evening, buenos noches. Ja sam sada student univerziteta Maryland...” pozdravlja sa ponosom Karen Guzman prisutne na jednom skupu Instituta mladih Hispanika. A nakon završetka tog skupa će reći:

“Ostajemo okupljeni uz naš istitut, ali odlazimo u mnoge kompanije, razgovaramo sa brojnim ljudima iz različith oblasti, stičemo mentore. Moj mentor brine o meni kao studentu... I kada znam da neko brine o meni, kada je tokom studija neko uz mene stalno, a ne tu i tamo, to je veliko ohrabrenje i podsticaj.”

Uz savjete visoko-obrazovanih, uz pomoć mreže Hispanic College Fund-a Karen Guzman, kako kaže, osjeća da su pred njom sva vrata otvorena i da samo od nje ovisi hoće li ostvariti svoje snove.

XS
SM
MD
LG