Linkovi

SAD: Dva dana do samita o ekstremizmu


Samit kojem je predsjednik Obama domaćin je prvi te vrste i početak ozbiljnih i temeljitih traženja još efikasnijih načina borbe protiv ekstremizma i radikalizma.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u srijedu, 18. februara, biće domaćin samita na kojem će se okupiti predstavnici policije, lideri vjerskih organizacija, brojni drugi zvaničnici i stručnjaci za borbu protiv ekstremizma. Cilj tog skupa je analizirati i unaprijediti domaće, američke, i međunarodne napore na sprečavanju bujanja ekstremizma i radikalizacije mladih i u Sjedinjenim Država i u drugim dijelovima svijeta. Neposredan povod za organiziranje samita bili su januarski napadi ekstremista i terorista u Parizu. Na predstojećem skupu biće riječi o mogućim načinima iskorjenjivanja ekstremizma i načinima na koje odvraćati mlade ljude da se pridružuju terorističkim grupama organizacijama i grupama poput militanata Islamske države.

U nedavnoj izjavi kojom osuđuje ektremizam predsjednik Obama nije spominjao islam, ali je govorio o vjerskoj netoleranciji kao uzroku:

"Jedan od najboljih primjera i puteva protiv ideologije mržnje kojom se radikaliziraju i regrutiraju mladi ekstremisti spremni i na nasilje je naš, američki, primjer zajednice koja prihvata i njeguje različitost i širom otvara vrata ljudima svih vjera."

Činjenica je, međutim, da i u Sjedinjenim Država ima ekstremizma i radikalizacije, da ima onih zatrovanih mržnjom prema drugom i drugačijem, da ima američkih državljana spremnih na nasilje. Na video snimku koji je na YouTube postavio Federalni istražni biro vidi se i čuje borac Islamske države koji govori engleskim jezikom karakterističnim za sjevernu Ameriku. Moguće da je taj borac jedan od onih mladih Amerikanaca koji su se osjećali marginalizirani i samim tim mnogo lakše pogodnim za radikalizaciju i regrutaciju.

Aktivnosti i programi policijskih službi Los Angelesa mogu poslužiti kao model načina sprečavanja radikalizacije mladih. Njihovi predstavnici biće prisutni na samitu o ekstremizmu.

O tom aspektu predstojećeg skupa glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest kaže:

"U mnogim zajednicama širom Sjedinjenih Država pripadnici službi za provođenje zakona uspješno sarađuju sa liderima tih zajednica i liderima zajednica američkih muslimana i zajednički se bore protiv radikaliziranja. Samit će biti prilika da sa predsjednikom i drugim zvaničnicima iz svih dijelova zemlje razmijene iskustva i ideje i da definiraju najbolje načine predupređivanja ekstremizma i radikalizacije."

Neki analitičari smatraju da je tema samita uopštena i da su pitanja na koja bi na tom skupu trebalo da se daju odgovori izuzetno složena.

Analitičar Philip Lohaus smatra da se, ipak, neće moći izbjeći rasprava o islamskom ekstremizmu:

"Vrlo je bitno precizno se fokusirati. Slažem se sa onima koji misle da se treba fokusirati na specifične mehanizme i razloge kojima bi mladi mogli biti uvučeni u islamski esktremizam. Razgovor o ektremizmu generalno može biti dobar prvi korak, ali samo ako će slijediti temeljit razgovor usmjeren specifično i na islamski ekstremizam."

Samit kojem je predsjednik Obama domaćin u srijedu je prvi te vrste i početak ozbiljnih i temeljitih traženja još efikasnijih načina borbe protiv ekstremizma i radikalizacije.

SAD: Dva dana do samita o ekstremizmu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

XS
SM
MD
LG