Linkovi

SAD: Strah od širenja ebole raste


Čest prizor iz više afričkih zemalja zahvaćenih epidemijom ebole
Čest prizor iz više afričkih zemalja zahvaćenih epidemijom ebole

Virusa ebole treba se bojati, mjere predostrožnosti su nužne, a medicinski tretman primjenjivan od samog početka infekcije znači i daleko veće izlede da život zaražene osobe bude spašen.

Zdravstveni zvaničnici američke savezne države krajnje pažljivo prate zdravstveno stanje najmanje 80 osoba koje, što je vrlo moguće, bile izložene riziku inficiranje virusom ebole. Među njima je 18 osoba koje su imale direktan kontakt sa Thomasom Ericom Duncanom, Liberijcem, prvom osobom kojoj je po dolasku u Sjedinjene Državama dijagnosticirano to smrtonosno oboljenje. Duncan je u Teksas doputovao u posjetu rodbini.

Glasnogovornica Odjela za javno zdravlje grada Dallasa izjavila je da za sada niko od tih 80 osoba ne pokazuje simptome bolesti. Odlukom tog odjela četiri osobe iz obitelji Thomasa Erica Duncana, s kojima je on bio u najbližem kontaktu, stavljene su u karantin, ne smiju napuštati kuću u kojoj žive, niti ikoga primati do 19. oktobra, kada će biti testirani.

Liberijske vlasti saopćile da će kazneno goniti Duncana jer je na aerodromu u Monroviji , ispunjavajući obavezni formular, lagao rekavši da nije bio u dodiru sa bilo kim ko je zaražen virusom ebole. On je naime pomagao pri transportu jedne oboljele trudnice, koja je kasnije umrla.

Informacije o tom slučaju u Americi su podstakle nove reakcije i bojazni od mogućeg širenja ebole na američkom tlu. Za liječnike i prateće medicinsko osoblje koji liječe i zbrinjavaju oboljele, rizik infekcije je izuzetno visok, a ljekari i zvaničnici agencija za javno zdravstvo nastoje uvjeriti sugrađane i zaposlene u oblasti zdravstvene zaštite da virus ebole ipak nije opasnost od koje treba pretjerano strahovati.

Prvi Amerikanac, zaražen virusom ebole, stigao je u Sjedinjene Države avionom pripremljenim i opremljenim za sprečavanje širenja virusa. Bio je to doktor Kent Brantly. U čvrsto izoliranu jedinicu bolnice u koju je smješten ušao je kroz specijalni prolaz.

Tada je i tim povodom na konferenciji za novinare doktor Jay Varkey istakao da dolazak i prijem oboljelog ne predstavlja rizik:

"Ne mogu zamisliti bolje mjesto na svijetu za liječenje našeg pacijenta od klinike univerziteta Emory."

Unatoč takvom uvjerenju, mnogi zaposleni u toj klinici nisu se osjećali prijatno, znajući da imaju pacijenta oboljelog od ebole, priznaje doktor Varkey:

"Bilo je dosta komentara zaposlenih u bolnici o tome da je ebola ravna osudi na smrt. Procenat smrtnosti, ovisno od uslova liječenja, može biti od 90 do 100 odsto."

Da bi strah osoblja klinike univerziteta Emory bio razbijen održani su brojni sastanci zaposlenih i eksperata, dodaje doktor Varkey:

"Imali smo ovdje brojne stručnjake za sve oblasti rada jedne bolnice koji su na svim odjeljenima i punktovima, jednom po jednom, zaposlenim odgovarali na sva piatnja."

Doktor Kent Brantly je izliječen. Takođe i Nancy Writebol, druga oboljela osoba liječena na klinici univerziteta Emory.

Doktor Rick Sacra, treći Amerikanac zaražen virusom ebole, nakon povratka u Sjedinjene Države, izliječen je u bolnici univerziteta Nebraska. Sada kaže:

"Moje slučaj je uspješno okončan. Nažalost, epidemija ebole nastavlja da izmiče kontroli."

Uslovi i mogućnosti u modernim, dobro opremljenim bolnicama u razvijenim zemljama potpuno su drugačiji od mogućnosti liječenja u afričkim zemljama, zahvaćenim epidemijom ebole. U njima je posljednjih mjeseci više od 240 medicinskih radnika inficirano, a većina bolnica i ambulanti nema čime da zaustavi širenje bolesti. U jednoj bolnici u Siera Leoneu troje zaposlenih je umrlo.

Medicinske sestre i teničari nedavno su u Las Vegasu prosvjedovali tvrdeći da nisu obučeni za liječenje oboljelih od ebole. Ispitivanja javnog mnjena pokazuju da mnogi Amerikanci strahuju da bi se virus ebole mogao proširiti Sjedinjenim Državama.

Doktor Thomas Friden, direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja, nakon obznanjivanja slučaja Thomasa Erica Duncana, posebno naglašava:

"Virus se širi, prenosi sa inficirane osobe na druge samo i isključivo tjelesnom tečnoću."

Virusa ebole treba se bojati, krajni oprez i mjere predostrožnosti su nužni, a medicinski tretman primjenjivan od samog početka infekcije znači i daleko veće izlede da život zaražene osobe bude spašen.

SAD: Strah od širenja ebole raste
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG