Linkovi

SAD: Vrijeme ističe, dogovora nema


Ako dođe do automatskog i neselektivnog smanjenja budžetske potrošnje, Ministarstvo odbrane naći se u vrlo delikatnoj situaciji.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama traži od Kongresa da donese odluke kojima bi bilo izbjegnuto automatsko, neselektivno smanjivanje budžetske potrošnje za 85 milijardi dolara počev od 1. marta. Lideri Republikanaca u Kongresu i gospodin Obama su saglasni u ocjeni da bi sekvestar, to prisilno i neselektivno kresanje, imao negativan uticaj na dalji ekonomski oporavak Sjedinjenih Država. Izostaje, međutim dogovor na koji bi način ogroman budžetski deficit i nacionalni dug dugoročno mogao biti smanjen.

Demokrati i Republikanci još jednom su dospjeli u vremensku oskudicu. Republikanci zagovaraju veliko kresanje unutarnje potrošnje, Demokrati insistiraju na većem oporezivanju prihoda bogatih i najbogatijih Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu Kongresa, gdje su u većini, ističu da neće odustati od svojih stavova i po cijenu automatskog smanjivanja budžestke potrošnje.

John Boehner, predsjedavajući Zastupničkog doma, Republikanac, naglašava:

„Sekvester će se desiti ako ne bude kompromisa o smanjenju potrošnje i reforme javnih programa koje će voditi uravnoteženju budžeta u narednih 10 godina.“

S druge strane, predsjednik Obama upozorava na pogubne posljedice sekvestra:

„Takva kresanja nisu pametna. Nisu fer. Štetiće ekonomiji. Stotine hiljada Amerikanaca ostaće bez posla. To je vrlo jasno. Ljudi će izgubiti posao.“

I Demokrati u Zastupničkom domu takođe upozoravaju.

„Hiljade Amerikanaca će izgubiti posao, ili biti na neplaćenom odsustvu, uključujući učiteljelje, policajce, civile na radu u armiji... Svakome bi trebalo biti jasno da je politika sekvestra loša politika Republikanaca“ - kaže Steny Hoyer, kongresmen, Demokrata.

Republikanci pak tvrde da automatsko kresanje budžetske potrošnje i ne mora rezultirati velikim teškoćama.

„Sekvester ne znači kresanje potrošnje američke vlade. Samo će stopa rasta biti sporija“ - stav je Randa Paula, senatora, Republikanca.

Ako dođe do automatskog i neselektivnog smanjenja budžetske potrošnje, Ministarstvo odbrane naći se u vrlo delikatnoj situaciji. Obuka vojnika, održavanje aviona i brodova biće u pitanju, radna sedmica, a time i zarade, za oko 800 hiljada civila koji rade u oružanim snagama mogla bi biti smanjena na 4 dana..

Mnogi ekonomisti upozoravaju na negativan ekonomski domino efekat i posebno ističu proizvodnju hrane. Američki zakoni nalažu stalne inspekcijske preglede svih faza proizvodnje hrane. Ako inspektori, uposlenici vlade, budu upućeni na čekanje, krupne posljedice trpjeće kompletna američka ekonomija.

Mark Dopp, predstavnik Američkog instituta za meso, kao primjer navodi:

„Osim samih inspektora koji će ostati bez plata, negativne posljedice trpjeće proizvodnja i prerada mesa u kojoj radi preko 500.000 radnika. Posljedice će osjetiti i preko milion uzgajivača stoke i peradi.“

Do 1. marta je još samo nekoliko radnih dana. Za sada nema nagovještaja da bi se predsjednik Obama i lideri stranačkih većina u Kongresu mogli sastati u Bijeloj kući da bi još jednom pokušali naći kompromis o dugoročnom smanjivanju budžetske potrošnje i američkog nacionalnog duga.
SAD: Vrijeme ističe, dogovora nema
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG