Linkovi

SAD: Ni ovogodišnji „crni petak“ nije bio izuzetak


SAD: Ni ovogodišnji „crni petak“ nije bio izuzetak
SAD: Ni ovogodišnji „crni petak“ nije bio izuzetak

Unatoč dobrom "crnom petku," dobrom i za kupce, dobrom i za prodavce, ekonomisti i tržišni analitičari kažu da je potrošnja Amerikanaca i dalje niža od nivoa potrošnje u pred-recesiona vremena. Kupci su oprezni, ne troše olako jer ih i visoka stopa nezaposlenosti od 9,6 odsto upozorava ekonomski oporavak teče sporo.

Posljednji petak u novembru, dan iza američkog nacionalnog praznika Dana zahvalnosti, je vrlo specifičan dan i za prodavce i za kupce. Uobičajeno se naziva "black friday," odnosno "crni petak," mada se i kupci i prodavci raduju tom danu. Kupci zbog velikih sniženja, najvećih tokom godine. Prodavci zbog velike prodaje, takođe najveće tokom godine, naravno u jednom danu. I za jedne i za druge "crni petak" je i najduži dan u godini. Za kupce, jer pred prodavnice počinju dolaziti i u redove stajati prije ponoći. Za trgovce, jer prodavnice otvaraju u 3, 4, 5 sati ujutro i drže ih otvorenim do 10, 11 sati uveče.

Ni prošli petak nije bio izuzetak. Kupci nisu žalili vrijeme, mnogi su, bukvalno rečeno, kampovali pred prodavnicama, da ulete u njih kada se otvore i zgrabe ono što im treba po najpovoljnijoj cijeni. Za mnoge prodajne lance "crni petak," kada zapravo kreće praznična sezona kupovina koja se završava krajem godine, je dan kada počinju ulaziti u crno što je u Sjedinjenim Državama uobičajen termin za ostvarivanje profita.

Ulaz u jednu od velikih prodavnica u Sjevernoj Karolini otvoren je tačno u ponoć, prvih sekundi ovogodišnjeg "crnog petka."

„Našla sam televizor sa ekranom od stotinu centimetara za svega 500 dolara...“

„Compaqov laptop za 150 dolara... to se zaista isplati....“

„Dva laptopa, dva televizora.... kupio sam ih vrlo, vrlo jeftino....“ - sa ushićenjem govore neki od kupaca.

Prema pouzdanim procjenama, oko 140 miliona kupaca prošlog petka, u subotu i u nedjelju je ušlo u neku od prodavnica da kupe nešto od onoga što nije svakodnevna, nužna kupovina.

Marshal Cohen
Marshal Cohen

Analitičar Marshal Cohen povećani broj kupaca objašnjava pojmom "zamor od sustezanja:"

„Umor od štednje zaista postoji. Kupci su umorni od stanja kupovne učaurenosti u proteklih nekoliko godina i sada se opuštaju, počinju kupovati i one proizvode čiju su kupnju dugo odlagali.“

Nakon višegodišnjeg pada prodaje i prodavci su kreativniji u oglašavanju, vispreniji u nuđenju popusta...

„Prodavci na malo pokušavaju biti brži, osvojiti prostor. Prodaja tokom ove praznične sezone kupovina neće biti mnogo, mnogo veća, što znači da prodavce nužda tjera da budu konkurentniji, posebno zbog online prodaje. Moraju se nadmetati sa prodavcima putem interneta, čiji su troškovi poslovanja mnogo niži“ - takođe ističe gospodin Cohen.

SAD: Ni ovogodišnji „crni petak“ nije bio izuzetak
SAD: Ni ovogodišnji „crni petak“ nije bio izuzetak

Kupci su ovog "crnog petka" ipak kupovali sa više pažnje, pametnije.... Pratili su oglase i birali prodavnice pred koje će stati u red satima prije otvaranja....

„Pažljivo sam prelistao novinske oglase i odbarao pogodan momenat i pogodnu prodavnicu....“

„ Iz jedne prodavnice idem u drugu, pa u treću... i možda doručak u međuvremenu....“- govore kupci o "kupovnoj" taktici sa kojom su ušli u "crni petak."

Gospodin Cohen ocjenjuje da su i prodavci taktizirali:

„Prodavci ovog petka, u prosjeku, nisu išli preširoko sa zalihama i prenisko sa cijena. Bili su suzdržani, što znači da nisu osigurali takve zalihe proizvoda da bi dotekle svakome i do kraja prodajnog vremena, a velika, velika sniženja bila su rjeđa nego ranijih godina.“

Unatoč dobrom prošlom "crnom petku," dobrom i za kupce, dobrom i za prodavce, ekonomisti i tržišni analitičari kažu da je potrošnja Amerikanaca i dalje niža od nivoa potrošnje u pred-recesiona vremena. Kupci su oprezni, ne troše olako jer ih i visoka stopa nezaposlenosti od 9,6 odsto upozorava ekonomski oporavak teče sporo.

XS
SM
MD
LG