Linkovi

SAD: Kontroverze oko sprečavanja ilegalnog useljavanja traju i dalje


Nedovoljno čvrsta pred najezdom ilegalnih useljenika: Američko-meksička granica
Nedovoljno čvrsta pred najezdom ilegalnih useljenika: Američko-meksička granica

Konzervativci su za bolje štićenu granicu sa Meksikom, nepropusnije međugranične ograde i zidove i striktniju provedbu federalnih zakona. Liberali zagovaraju reformu useljeništva i otvaranje puta da milioni sadašnjih ilegalnih useljenika legalno steknu američko državljanstvo.

Zakon čiji je osnovni cilj smanjiti priliv ilegalnih imigranata u američku saveznu državu Arizonu, pa i Sjedinjene Države u cjelini, stupiće na snagu u Arizoni krajem jula. Da podsjetimo, riječ je o zakonu koji vrijedi za područje te savezne države, a zakonske odredbe su uzrokom brojnih kontroverzi, oštrih reakcija i rasprava širom Sjedinjenih Država. Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca, rođenih i odraslih u Sjedinjenim Državama, a takođe i onih koji žive u Arizoni, podržava odredbe koje nalažu svim ne-državljanima da sa sobom nose dokumente koji pokazuju i dokazuju da su legalno u Sjedinjenim Državama. Policajcima u Arizoni zakonom se daje pravo i obaveza da provjeravaju legalitet statusa svake osobe, ako imaju razloga vjerovati da je ta osoba ilegalno na američkom tlu. Najkraći rezime svih dilema i jednih i drugih, i onh koji podržavaju zakonske odredbe i onih koji im se protive, je da Washington, Bijela kuća i Kongres, trebaju riješiti teško rješivu imigracionu problematiku.

Zakon Arizone o kontroli ilegalnog usljeništva izazvao je, i još uvijek izaziva, proteste širom Sjedinjenih Država . U Tusconu, jednom od najvećih gradova te savezne države, podijelio je ljude.

Grad leži na stotinjak kilometara od granice sa Meksikom, a ako se procjenjuje najmanje 40 procenata onih koji u Sjedinjene Države ulaze ilegalno, čini to na području Tuscona. Samo prošle godine uhvaćeno je preko 240 hiljada „ilegalaca.“ Amerikanci koji žive uz granicu govore o krijumčarenju ljudi i droga, nasilju, kriminalu, štetama, otpacima....

Bil Odle, čije je imanje takođe uz granicu, kaže da je nedostatak akcija federalne vlade uvjetovao donošenje tog zakona:

Bili smo razočarani što federalna vlada ne poduzima nešto djelotvorno. Federalna vlada je po ustavu odgovorna za zaštitu granice, a ne čini dovoljno.

U južni dio Tuscona, naseljenog Hispanicima, pristigli su studenti koledža iz Chicaga da saznaju više o uslovima života useljenika i pomažu u lokalnim humanitarnim akcijama. Tu se mogu čuti sasvim drugačiji stavovi. Pancho Medina, aktivist, Amerikanac meksičkog porijekla je uvjeren da su na udaru zakona Hispanici:

Novousvojeni zakon Arizone govori... Meksikanci, idite kućama, nazad u Meksiko. To je zaista tako. Ljut sam.... jer ja sam mnogo veći Amerikanac, bolji građanin, više patriota nego polovina onih koji žive u Sjedinjenim Državama.

Reagirajući na kritike, neke formulacije u zakonu su promijenjene tako da isključuju rasno profiliranje u primjeni zakona. Unatoč tome, rasna pripadnost će biti primarni kriterij, smatra velečasna Delle McCormick, izvršna direktorica organizacije "Borderlinks:"

Svako zna ko biva mnogo češće zaustavljan ovdje. To se dešava godinama i to zbog boje kože, smeđe ili svijetlo smeđe boje kože.

Policiju u Tusconu brine mogućnost pogoršanja odnosa sa hispaničkim zajednicama. Policijski kapetan Michael Gillooly ističe da će se pojačana kontrola legalnog statusa useljenika odraziti na ostale obaveze policijske službe:

To će biti novi izazov za nas. Naša policijska služba ima jako mnogo posla... Moraćemo naći vremena i za tu, novu obavezu.

Pozivi na bojkot bili su sastavni dio protesta
Pozivi na bojkot bili su sastavni dio protesta

Od onog aprilskog dana kada je guvernerka Arizone Jan Brewer potpisala zakon, desetine američkih gradova počelo je ekonomski bojkotirati Arizonu. Taj bojkot se osjeća i u turističkom sektoru, u kojem samo na području Tuscona radi 40 hiljada osoba. Preispitivanje valjanosti arizonskog zakona traže mnogi. Tu mogućnost razmatra i federalno Ministarstvo pravosuđa.

Profesori prava sa univerziteta Arizona u Tusconu pokušali su se odrediti prema ustavnosti zakona. Profesor Marc Miller kaže da za sada nije jasno da li će taj zakon moći izdržati pravne izazove:

Dio teškoća u procjenjivanju tih izazova je u poznavanju i razumijevanju polovine modernog američkog zakonodavstva. Morate poznavati krivično pravo i biti ekspert za krivične procedure, poznavati pravne odnose federalne i saveznih država, zakonodavstvo na lokalnom nivou, znati ustavno pravo, legislativu o useljavanju...

Kako spriječiti ilegalne ulaske na tlo SAD?
Kako spriječiti ilegalne ulaske na tlo SAD?

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama najavio je pojačavanje granične službe duž granice sa Meksikom sa 1.200 pripadnika nacionalne garde, ali to za sada nije zadovoljilo ni jednu od strana uključenih u rasprave o arizonskom zakonu.

Na kraju, većina i zagovornika i protivnika zakona, slaže se da je federalna vlada najodgovornija. Konzervativci su uveliko za nepropusnije međugranične ograde i zidove i striktniju provedbu federalnih zakona. Liberali zagovaraju reformu useljeništva i otvaranje puta da milioni sadašnjih ilegalnih useljenika legalno steknu američko državljanstvo.

XS
SM
MD
LG