Linkovi

SAD: „Hoćemo škole i radna mjesta, a ne rat“


Jedan od transparenata koje su nosili prosvjednici
Jedan od transparenata koje su nosili prosvjednici

Broj anti-ratnih prosvjednika, kako kažu organizatori, bio je manji u odnosu na broj onih koji su prosvjedovali prije nego što je Barack Obama izabran za predsjednika, ali smatraju da razočaranost američkom spoljnom politikom ponovo raste.

Višednevna okupljanja protiv rata u Washingtonu, okončana su jučer akcijama sa mnogo simbolizma. Mnogi prosvjednici su razočarani nedostatkom promjena u odnosu na politiku prethodne administracije, nezadovoljni su daljim vođenjenm rata u Iraku i Afganistanu i osuđuju američke vojne akcije. Simboličnim polaganjem mrtvačkih kovčega, primjera radi, obilježili su prisustvo pripadnika oružanih snaga Sjedinjenih Država u više stranih zemalja. Mnogi prosvjednici su ispred Bijele kuće, opet primjera radi, kartonskim siluetama bespilotnih aviona iskazivali neslaganje protiv akcija američke vojske. To neslaganje izražavano je zvucima doboša, brojnim transparentima, polaganjem simboličnih silueta nadgrobnih ploča....

H. K. Suh, iz grupe Američki Korejanci za mir rekao je da bi povlačenje američkih snaga sa svih područja, uključujući i liniju razdvajanja izmjeđu Sjeverne i Južne Koreje, bilo od koristi Sjedinjenim Državama:

Žrtvujemo socijalne programe, žrtvujemo domaće programe, imamo visoku stopu nezaposlenosti, mnogi Amerikanci jedva sastavljaju kraj s krajem i sve više ih smatra da je potrebno, umjesto ratova u prekomorskim zemljama, fokusirati se na probleme ovdje.

Jedan od organizatora prosvjeda, tražeči veću pomoć studentima i smanjenje vojnih troškova, bio je i student univerziteta Howard Brian Menafee:

Svi smo mi ovdje da pokažemo da nismo u ljubavi sa Obaminom administracijom, sa vladom. Ovdje smo da pokažemo, kao studenti, da su nam zaista potrebne investicije u našu budućnost, jer i mi smo budućnost ove zemlje.

Na travnjaku ispred obeliska, nacionalnog spomenika, prosvjednici su položili simbole nadgrobnih ploča u znak sućuti i poštovanja prema vojnicima i civilima poginulim u nedavnim akcijama američkih vojnih snaga.

Josh Stieber, veteran rata u Iraku, o vlastitoj tranformaciji od vojnika u prosvjednika je rekao:

Mislim da je to bio proces buđenja, shvatanja u odnosu na ono što sam radio. I ja sada pomažem postaviti ove simbole ovdje. Prisjećam se onoga što je bio svakodnevni dio mog života u vojsci. Čak i prije nego što sam otišao u Irak, dio naših borbenih uzvika bio je ubijmo ih sve.

Protestima u nekoliko prethodnih dana obilježena je sedma godina rata u Iraku. Uslijedili su i neposredno nakon najava američkih zvaničnika da bi još oko 2.500 vojnika trebalo za borbe protiv Talibana na sjeveru Afganistana. Broj anti-ratnih prosvjednika, kako kažu organizatori, bio je manji u odnosu na broj onih koji su prosvjedovali prije nego što je Barack Obama izabran za predsjednika, ali smatraju da razočaranost američkom spoljnom politikom ponovo raste.

XS
SM
MD
LG