Linkovi

SAD – Afganistan: Karzai ovog tjedna u Washingtonu


Osnovna tema susreta Karzai-Obama biće budućnost odnosa dvije zemlje nakon povlačenja većine američkih snaga iz Afganistana iduće godine.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai dolazi ovog tjedna u Washington na razgovore sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom. Osnovna tema tog susreta biće budućnost odnosa dvije zemlje nakon povlačenja većine američkih snaga iz Afganistana iduće godine.

Posljednji susret na visokom afganistansko-američkom nivou bio je susret predsjednika Karzaia i ministra odbrane Leona Panette u decembru prošle godine u Kabulu.

Za predstojeći vašingtonski susret glasnogvornica State Departmenta Victoria Nuland kaže:

„Očekujemo razgovore o nizu pitanja - sigurnosti, političkoj tranziciji u konkekstu izbora predviđenih u Afganistanu 2014. godine, američkoj tekućoj ekonomskoj podršci, integracionim procesima u Afganistanu.... Dosta je otvorenih pitanja i dolazak afganistanskog predsjednika je dobro došao.“

Talibani su i dalje velika prijetnja sigurnosti i stabilnosti afganistanske vlade. Kontroliraju veliki dio Afganistana, posebno uz granicu sa Pakistanom.

Analitičarka Instituta Cato Malou Innocent ističe da je drugi mandat gospodina Obame prilika za promjenu američkog pristupa Afganistanu i dodaje:

„Početak značajnije suradnje sa Talibanima u smislu njihovog uključivanja u strukture vlasti u Afganistanu, prihvatanje realnosti na terenu, razumijevanje mogućeg talebanskog uticaja na lokalnom nivou i definiranje naših interesa i mogućnosti koje ograničavaju promjene takvog stanja je u interesu svih.“

Afganistan i Pakistan već sarađuju u procesu privlačenja i pridobijanja umjerenih talibanskih grupa, kaže glasnogovornik afganistanske vlade Aimal Faizi i naglašava:

„Nadamo se će da oslobađanje određenog broja pripadnika Talebana pomoći proces pomirenja i ohrabriti i ekstremnije tabelanske borce da se uključe u proces pregovora sa vladom Afganistana.“

U State Departmentu takve korake ocjenjuju pozitivnim:

„Taj proces trebalo bi da bude vođen tako da osigura mir, nenasilje, prihvatanje afganistanskog ustava.... Snažno podržavamo afganistansko-pakistanski dijalog o pomirenju“ - ističe glasnogovornica Nuland.

Analitičar Instituta za Srednji Istok Marvin Weinbaum smatra da su se, nakon više od deset godina sukoba, stekli uvjeti za pomirenje i dodaje:

„Bilo bi izuzetno značajno imati takav politički ambijent koji će omogućiti da se proces izgradnje afganistanske države nastavi.“

Sjedinjene Države će, prema dosadašnjim najavama iz Bijelu kuće, u Afganistanu i poslije 2014. godine nastaviti vojno prisustvo kojim će, kroz pomoć u obuci afganistanskih snaga, nastojati održati dostignuti nivo sigurnosti i stabilnosti i podržavati anti-terorističku borbu.
SAD – Afganistan: Karzai ovog tjedna u Washingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG