Linkovi

SAD: Već 20 godina hendikepirani nisu građani drugog reda


SAD: Već 20 godina hendikepirani nisu građani drugog reda
SAD: Već 20 godina hendikepirani nisu građani drugog reda

Među prisutnima koji su obilježili godišnicu usvajanja Zakona o pravima hendikepiranih bila je i Marca Bristo. Imala je nesreću... slomila je vrat skačući u jezero i ostala paralizirana u 23 godini. Zahvaljući Zakonu i njen je život daleko sadržajniji.

Zahvaljujući zakonu kojim se zabranjuje diskriminacija osoba sa fizičkim i mentalnim ograničenjima, život i rad državljana i legalnih useljenika u Sjedinjene Američke Države uveliko je promijenjen. Dostupna su im mnoga radna mjesta i funkcije, sredstva javnog transportnog sistema, pristupi javnim, turističkim i trgovačkim objektima prilagođeni su njihovim potrebama, uspostavljeni su brojni federalni i lokalni programi u oblasti obrazovanja i zdravstva u skladu sa potrebama hendikepiranih. Obilježavajući godišnjicu usvajanja tog zakona, Marca Bristo, jedna od istaknutih zagovornica prava osoba da ograničenjima sanja, i sama invalid, o tome što još može biti učinjeno da život hendikeriparnih bude puniji, ljepši i lakši.

Prije 20 godina tadašnji američki predsjednik George Bush potpisao je Zakon o pravima hendikepiranih:

“Potpisujem ovaj zakon i kažem... hajde da konačno jedan sramotan zid odvajanja počnemo rušiti” - rekao je tom prilikom gospodin Bush, stariji.

I mnogi zidovi koji su dijelili hendikepirane i one druge su u Sjedinjenim Državama srušeni. Godišnjica usvajanja tog zakona (Americans With Disabilities Act - ADA) koji je donio veliku prekretnicu hendikepiranim jučer je obilježena u Kongresu, podsjećanjem na prošlo i razmišljanjima o budućem.

Kongresmen Jim Langevin, paraliziran od pojasa naniže, je prvi paraplegičar izabran u Zastupnički dom američkog Kongresa:

Jim Langevin
Jim Langevin

“Bože moj, kako se svijet promijenio usvajanjem tog zakona. Tako je mnogo barijera srušeno, tako je mnogo vrata otvoreno, tako je mnogo mogućnosti pruženo.”

Među prisutnima bila je i Marca Bristo. Imala je nesreću... slomila je vrat skačući u jezero i ostala paralizirana u 23 godini. Usvajanjem zakona o pravima hendikepiranih i njen je život promijenjen. Jučer se prisjetila samo jednog detalja:

“Jedno vrijeme, krećući se u invalidskim kolicima, morala sam koristiti teretne liftove. Bilo je vrlo neprijatno, jer često nije bilo unutarnjeg svjetla, ponekad je bilo i pacova.... No već dugi niz godina ne moram koristiti teretne liftove.”

Marca Bristo je čelnica Internacionalnog vijeća hendikepiranih, organizacije koja se zalaže za poboljšanje statusa hendikepiranih, i u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu. Biti hendikepiran u mnogim zemljama je prokletstvo, kaže gospođa Bristo i dodaje:

Marca Bristo
Marca Bristo

“Hendikepirane osobe u mnogim zemljama žive na ulicama. U mnogima se na invalidne osobe, posebno metalno retardirane, gleda kao na đavolom opsjednute…, istjeruju se iz porodica kao sramota…, žive u krajnje nehumanim uslovima….”

Gospođa Bristo ističe da je zaposlenje hendikepiranih ogroman izazov. Zakonodavci i poslodavci bi trebalo da osmisle bolje mogućnosti zapošljavanja invalidnih, omoguće im da se “izvuku” iz specijaliziranih institucija i uključe u zajednice, učine im Internet dostupnijim. Za gospođu Bristo to je posao sutrašnjice. Za sada i danas....

“Telekomunikacije su otvorene za gluhe, bankomati su “čitljivi” za slijepe... to je zaista revolucija...”

Revolucija koja još nije i neće zadugo - svjesna je toga i Marca Bristo - doprijeti do svakog hendikepiranog.

XS
SM
MD
LG