Linkovi

SAD: Na redu poreska reforma


Predsjednik SAD Donald Trump i ministar finansija Steven Mnuchin
Predsjednik SAD Donald Trump i ministar finansija Steven Mnuchin

"Ako Trump želi veliko snjižavanje poreza da bi bogati bili još bogatiji na račun radnika i porodica srednje klase, naš odgovor je ne."

Nakon propalog pokušaja usvajanja novog zakona o zdravstvenom osiguranju i dokidanja Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, usvojenog u prvom manadatu Baracka Obame kao predsjednika, Donald Trump, pri kraju perioda od prvih stotinu dana u Bijeloj kući hvata se u koštac sa još jednim ključnim obećanjem iz predizborne kampanje - reformom poreskog sistema.

Govoreći danas o ključnim elementima buduće poreske politike ministar finansija Steven Mnuchin je istakao da bi poreska stopa na profite američkih kompanija trebalo da bude smanjena sa 35 na 15 procenata, a najveća stopa poreza na zarade Amerikanaca od skoro 40 odsto trebalo bi da bude manja za nekoliko postotaka. Mnuchin je najavio i veliko pojednostavljivanje vrlo kompliciranog poreskog sistema.

Najteže iskušenje će biti snižavanje poreskih stopa na neto-profit poslovnog sektora, jer bi to moglo u narednih desetak godina dovesti do povećanja američkog dugoročnog nacionalnog duga za dvije hiljade milijardi dolara. Sada je nacionalni dug Sjedinjenih Država blizu 20 hiljada milijardi dolara.

O budućim porezima i poreskoj reformi predsjednik Trump kratko kaže:

"To će biti veliko poresko rasterećenje."

A Steven Munchin, ministar finasija, naglašava:

"Smanjenje poreza za srednju klasu je predsjednikov prioritet. Odmah zatim pojednostavljivanje. Prosječan Amerikanac moći će poresku prijavu uraditi na formularu veličine poštanske dopisnice. Poreska reforma za kompanije i poslodavce su porezi na profit koji će im omogućiti veću poslovnu konkurentnost."

Stav lidera republikanske većine u Kongresu je kratak i jasan - poreskom reformom ne bi trebalo povećati federalni budžetski deficit. Demokrati upozoravaju da su poreskim planovima i idejama Republikanaca favorizirani bogati, a pogoršavana američka finansijska stabilnost.

Zastupnik Joseph Kennedy III, Demokrata, ističe:

"Ako Trump želi veliko snjižavanje poreza da bi bogati bili još bogatiji na račun radnika i porodica srednje klase, naš odgovor je ne."

Senator Ron Wyden, takođe Demokrata, dodaje:

"Njihova poreska legislativa je trojanski konj, nove poreske olakšice za najbogatije."

Uz smanjivanje poreskih stopa, Republikanci žele smanjiti i brojne poreske olakšice. Uz to, i pojednostavljivanje poreskog sistema biće povod za oponiranje brojnih snažnih interesnih grupa.

Republikanci su optimisti, ubijeđeni da nude mnoge i značajne pogodnosti.

Senator Ted Cruz, Republikanac, je jedan od njih:

"Vidjećemo milione novih dobro plaćen poslova. Vidjećemo rast nadnica širom Amerike. Mislim da je to ono što Amerikanci traže i što očekuju od nas."

Ekonomisti upororavaju na potencijalne zamke buduće poreske reforme i politike, ako bude usvojena i provođena.

Maurice Obstfeld, glavni ekonomista MMF-a, o tome kaže:

"Američka fiskalna politika vjerojatno će, kako sada izgleda, u narednih par godina biti ekspanzivna. Rezultat bi mogao biti veća inflacija i rast kamata brži od očekivanog."

Podjele među Republikancima pri pokušaju opoziva Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju mogle bi ponovo izbiti na površinu, ocjenjuje Sarah Binder, analitičarka BROKINGS INSTITUTION-a:

"Postoje neke priličnio duboke podjele u Republikanskoj stranci. I to rezultira problemima. Poreska reforma će biti kamenit put za Republikance iako kontroliraju Washington."

Prošlo je više od 30 godina od posljednjih velikih promjena poreskog koda i poreskih stopa. Usvojene su u vrijeme kada je međustranačko saglasje u Washingtonu bilo mnogo manje izraženo nego danas.

SAD: Na redu poreska reforma
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG