Linkovi

SAD: Spoljno-političko „vidjećemo šta.“


Kao predsjednički kandidat o dogovoru sa Iranom Trump je rekao da je to najgluplji sporazum. Kao predsjednik, potpisao je dva dokumenta kojim taj „deal“ ostaje na snazi.

U proteklih 6 mjeseci Donald Trump nije bio dosljedan u promjenama vanjske politike koje je obećao. Povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma o sprječavanju negativnih klimatskih promjena, postignutog u Parizu, odustao je od Transpacifičkog trgovginskog sporazuma, glasno podržava bolje odnose sa Rusijom.... Međutim, mnogi drugi aspekti vanjske politike iz vremena Baracka Obame, među njima i sporazum o nuklernom programu Irana, ostaju kako su definirani.

Kada Donald Trump govori za javnost jasno je uočljiva razlika u odnosu na Baracka Obamu. U govoru u Varšavi Trump se distancirao od Obamine multilaterarne diplomatije i upozorio da su vrijednosti Zapada ugrožene terorizmom onih koji ne dijele te ideje i samozadovoljstvom onih koji do njih drže. Njegova poruka sažeta je u pitanje:

"Imamo li dovoljno odlučnosti i hrabrosti da očuvamo našu civilizaciju od onih koji hoće da je sruše i unište?"

U brojnim drugim slučajevima, ono što Trump poduzima nije u skladu sa predizbornom retorikom. Kao predsjednički kandidat o sporazumu sa Iranom je govorio:

"Taj sporazum sa Iranom je najgluplji sporazum koji sam vidio. Mislim da nikada nisam vidio nešto kao to."

Kao predsjednik, Trump je potpisao dva dokumenta kojim sporazum sa Iranom ostaje na snazi.

I o NATO savezu, za koji je tokom izborne kampanje govorio kao o zastrarjelom, kao predsjednik govori drugačije:

"Rekao sam da je NATO zastario. No, više nije zastario."

Donald Trump je odustao je od tri ključne inicijative predsjednika Obame. Naložio je masovne deportacije imigranata bez reguliranog useljeničkog statusa i povukao Sjedinjene Države iz dva multirateralna sporazuma, Transpacifičkog trgovinskog partnerstva i pariskog sporauma o klimatskim promjenama, za koji je rekao:

"U krajnjem Pariski sporazum je na najvišem mogućem nivou nepošten po Sjedinjene Države."

Nakon kritika američkih partnera i saveznika na nedavnom samitu 20 ekonomski najrazvijenih zemlja, a tokom nedavnog zvaničnog boravka u Parizu, sugerirao je da može promijeniti stav:

"Nešto bi se moglo desiti u odnosu na Pariski sporazum. Vidjećemo šta."

Spoljno-politički analitičari smatraju da Trumpove nedosljedne poruke izazivaju međunarodnu konfuziju.

Charles Kupchan, analitičar Vijeća za spoljno-političke odnose o tome kaže:

"Jasno su uočljiva pitanja o američkim vrijednostima i o smjeru kojim ide administracija predsjednika Trumpa. Ako ide u snažnom izolacionističkom i populističkom smjeru, u naredne tri po godine moglo bi doći do vrlo ozbiljne erozije vjere i povjerenja u odnose i institucije koje su držale i održavale međunarodni poredak u stabilnom stanju."

Za izvjesno vrijeme različiti faktori će spoljnu politiku Donalda Trumpa držati porilično blisku Obaminoj. Što prema Iranu?....To analiziraju iskusni Trumpovi savjetnici. Zabrane ulaska državljana šest pretežno muslimanskih zemalja na tlo Sjedinjenih Država sudski su limitirane. O Sjevernoj Koreji....? Trump će shvatiti da, kao ni Obama, nema dobrih opcija.

SAD: Spoljno-političko „vidjećemo šta.“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG