Linkovi

SAD: Daleko od obećavanog


Studentkinja medicine Rebecca Tanenbaum prosvjeduje protiv prijedloga novog zakona o zdravstvenoj zaštiti
Studentkinja medicine Rebecca Tanenbaum prosvjeduje protiv prijedloga novog zakona o zdravstvenoj zaštiti

Reforma zdravstvene zaštite je politički izazov godinama, počev od 1993. i propalih pokušaja bivšeg predsjednika Billa Clintona i njegove supruge Hillary Clinton.

Ne samo senatori, Republikanci, nego i predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump, trpe težak politički korak unazad odgađanjem glasanja o novom zakonu o zdravstvenom osiguranju. Taj zakon, kojim bi bio opozvan postojeći, takozvani Obamin zakon o pristupačnom zdravstvenom osiguranju, jedan je od ključnih preizbornih i postizbornih ciljeva Republiknske stranke i predsjednika Trumpa.

Republikanci u Senatu sada pokušavaju oživjeti proces razmatranja, preciziranja i usaglašavanja razlika unutar njih samih. Demokrati, manjina u Senatu, su jedinstveni u protivljenju zakonu kojeg predlažu Republikanci. Zdravstvo i zdravstveno osiguranje je šestina američke ukupne ekonomije, a politički je vrlo osjetljivo i uveliko se tiče obje stranke i svih Amerikanaca.

Politička cijena promjena u oblasti zdravstvenog osiguranja po predsjednika Trumpa je izuzetno velika. Opoziv Obaminog zakona i usvajanje novog bilo je i ostaje ključno, još uvijek neispunjeno obećanje.

Donald Trump, predsjednik SAD, ističe:

"Mi tragamo za sistemom zdravstene zaštite koji će biti fantastična odlika naše zemlje, trajan sistem brige o ljudima zasnivan na stvarnim potrebama i realnim troškovima."

Pokušaji Republikanaca u Senatu zaustavljeni su, uz mnoge proteste Amerikanaca, i zbog razlika u stavovima među senatorima o odredbama predlaganog zakona kojima bi milioni Amerikaca izgubili sadašnje osiguranje, a bilo bi krajnje neizvjesno da li bi imali mogućnosti da imaju zdravstveno osiguranje po novom zakonu.

Senator Chuck Schumer, lider demokratske manjine u Senatu, podsjeća:

"Amerikanci nisu za velike poreske olakšice najbogatijim, nisu za dramatično kresanje prava i mogućnosti zdravstvene zaštite. Upravo zbog toga zakon koji predlažu Republikanci podržava samo 17 odsto Amerikanaca. Ne podržavaju ga čak ni Trumpovi simpatizeri."

Predsjednik Trump i većina senatora Republikanaca istrajavaju u ocjenama da Obanim zakon nije dobar i da je nužno da Kongres usvoji novi.

John Barasso, senator, Republikanac, o tome govori na ovaj način:

"Obamacare je autobus koji ide ka ivici provalije. Demokrati govore... ostanite u tom autobusu.... Mi, Republikanci, pokušavamo Amerikance koji su u tom autubusu spasiti od pada u provaliju."

Reforma zdravstvene zaštite je politički izazov godinama, počev od 1993. godine i propalih pokušaja bivšeg predsjednika Billa Clintona i njegove supruge, tada prve dame, Hillary Clinton. Predsjednik Barack Obama uspio se izboriti za usvajanje Zakona o pristupačnom zdravstvenom osiguranju 2010. godine, unatoč snažnom i upornom protivljenju Republikanaca.

Sadašnji napori Republikanaca da opozovu Obamin zakon su korak velikog političkog rizika ocjenjuje Matthew Fiedler, iz Brookings Institution-a:

"Mislim da nema dileme da će, ako prijedlozi Republikanaca budu ozakonjeni, biti velikog smanjenja broja Amerikanaca sa zdravstvenim osiguranjem. Osobno, uvjeren sam da bi to idućih godina imalo velike političke posljedice po Republikance."

Neuspjeh u pokušaju opoziva Obaminog zakona i usvajanja novog imao bi krupne posljedice po predsjednika Trumpa dodaje Andra Gillespie, sa univerziteta Emory:

"Želimo vidjeti da li predsjednik Trump može dokazati da je zaslužio povjerenje birača, da li je sposoban ispuniti očekivanja ili nije u stanju ostvariti data obećanja."

Bez obzira koliko predsjednik Trump želi pobjedu u političkoj borbi za novi zakon o zdravstvenom osiguranju, nizak procenat povjerenja u njegov rad limitira snagu pritiska na Republikance u Kongresu koji su protiv, ili su vrlo oprezni i sudržani prema novom prijedlogu zakona.

SAD: Daleko od obećavanog
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG