Linkovi

SAD: „Amerika prije svega“.... ali kako?


"Od danas to će biti princip Amerika prije svega, prvo Amerika... u svakoj odluci o trgovinskoj razmjeni, o carinama, o porezima, o useljevanjui, u spoljnim poslovima..."

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump obećavao je velike promjene u američkoj spoljnoj politici. Najavljivanje promjene odnosile su na uspostavljanje obostrono prihvatljivih osnova saradnje sa Rusijom, na mnogo čvršći i odlučniji odnos prema Iranu i Kini, te na jaku podršku izraelskom premijeru i Izraelu.... Mjesec dana nakon što je preuzeo predsjedničke ovlasti i obaveze, predsjednik Trump i administracija koju formira nisu čvrsto definirali spoljno-političke prioritete.

U inauguralnom govoru predsjednik Trump je posebno naglasio da će američka poljna politika biti vođena jednim, ključnim principom:

"Od danas to će biti princip Amerika prije svega, prvo Amerika... u svakoj odluci o trgovinskoj razmjeni, o carinama, o porezima, o useljevanjui, u spoljnim poslovima..."

Tokom prvog mjeseca u Bijeloj kući predsjednik je počeo ostvarivati promjene u decenijama postojećim američkim međunarodnim odnosima. Prošlog tjedna, susretom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, praktično je počeo novi period američko-izraelskih odnosa, uveliko zahlađenih sa predsjednikom Obamom u Bijeloj kući.

Kao kandidat za predsjednika Donald Trump je obećao premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem i bio naklonjen izraelskom naseljavanju Zapadne obale. Kao predsjednik, on razmišlja o preseljavanju ambasade i traži od Izraela da se suzdrži od širenja naselja na okupiranom palestinskom tlu.

Na konferenciji za novinare, održanoj sa izraelskim premijerom nakon razgovora u Ovalnom uredu Bijele kuće, predsjednik Trump je najavio mekši američki stav prema dugo podržavanoj soluciji o dvije države, palestinskoj i izraelskoj:

"Razmišljam i o dvije države, i o jednoj državi, i želio bih ono što obje strane žele."

Predsjednik Trump je isticao da će spriječiti da se Iran domogne nuklearnog oružja, a o sporazumu šest svjetskih sila sa iranskim režimom govorio kao o zaista lošem sporazumu. Uveo je nove sankcije Iranu nakon nedavnih testiranja balitičkih raketa i najavio:

"I poduzeću mnogo više da zauvijek spriječim da se Iran domogne nuklearnog oružja."

Predsjednik Trump je više puta sugerirao da su topliji odnosi sa Rusijom dobra ideja, unatoč dobrim odnosima Moskve i Teherana i ruskim hakerskim upadima u proces američkih predsjedničkih izbora. Te sugestije podstiču podozrenje i u američkom Kongresu i među zvaničnicima Evropske unije.

Tokom proteklog vikenda potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence je u Briselu pokušao je uvjeriti evropske saveznike da se eventualno približavanje Bijele kuće i Kremlja, neće negativno odraziti na podršku Evropi:

"Sjedinjene Države će i dalje držati Rusiju odgovornom, a u skladu sa intencijama predsjednika Trumpa, tražićemo nove zajedničke interese za koje predsjednik vjeruje da mogu biti nađeni."

U vrijeme preizborne kampanje Donald Trump je često kritizirao Kinu, optužujući Peking, pored ostalog, i za manipulacuije vrijednošću kineske valute:

"Nisu se držali pravila igre i sada je vrijeme kada će početi poštivati pravila."

Predsjednik Trump je najavio nametanje uvoznih tarifa na kineske proizvode i promjenu trgovinske politike. Do sada, međutim, o tome se ćuti, a Bijela kuća se preusmjerava na geopolitički fokus. Predsjednik Trump prihvata i poštovaće politiku "jedna Kina," vezanu za Taiwan. S druge strane, Sjedinjene Države će nastaviti dovoditi u pitanje tvrdnje Kine o teritorijalnim pravima u Južnom kineskom moru. Nekoliko nosača aviona američke mornarice odnedavno obavlja, kako je saopšteno, rutinske operacije u vodama Južnog kineskog mora, unatoč upozorenjima Peinga o nemiješanju u kineski suverenitet na tom području.

Bonnie Glaser, analitičarka Centra za strateške i međunarodne analize, o tome kaže:

"Mislim da u administraciji predsjednika Trumpa postoji impuls da se bude čvršći, odlučniji prema Kini, posebno prema pitanju Južnog kineskog mora. Nije, međutim jasno iz dosadašnjih izjava i saopštenja da li je politika prema Kini definirana."

Mjesec dana od najave politike "Amerika prije svega," predsjednik Trump nastavlja oblikovati bitne pojedinosti takvog opredjeljenja. Istovremeno, druge države pokušavaju se odrediti prema dosadašnjim i očekivanim, budućim promjenama u odnosima sa Sjedinjenim Državama.

SAD: „Amerika prije svega“.... ali kako?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:33 0:00

XS
SM
MD
LG