Linkovi

SAD: „Mogli smo više uraditi da spriječimo nastajanje ISIS-a. Ali....“


Odlučniji vojni angažman SAD i pomoć sirijskim pobunjenicima odlagani ponajviše zbog bojazni u čije bi ruke američko oružje moglo dopasti.

Koliko bi mogli trajati zračni udari Sjedinjenih Država i saveznika na pozicije, naoružanje, infrastrukturu i borce Islamske države za sada niko ne precizira. Rak koji rastao isuviše dugo, kako je rekao američki predsjednik Barack Obama, teško će i mukotrpno biti uklonjen. Da li je vrijeme potrebno za suzbijanje tog raka moglo biti kraće da je predsjednik Sjedinjenih Država djelovao brže u slučaju Sirije i naoružavanja umjerenih snaga unutar te zemlje, snaga koje se protive i sirijskom režimu i stvaranju Islamske države Irak i Sirija?

Pobunjenici protiv vladajućeg režima u Siriji dugo već traže pomoć u borbi i protiv jednih i protiv drugih. Jordanski kralj Abdullah je jedan od lidera bliskoistočnih zemalja koji ističe da je međunarodna zajednica mogla spriječiti izrastanje Islamske države da je brže identificirala ekstremističke grupe i njihove ciljeve u Siriji. Na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda on je istakao:

"Teroristi i zločinci kojima su meta i Sirija, i Irak, i druge zemlje, danas su globalna prijetnja. Međunarodna zajednica mora imati zajedničku strategiju da suzbije i razbije te militantne grupe."

Da li bi to bilo lakše i brže da je te zajedničke strategije bilo ranije?

Najviši američki zvanicnici tvrde da je odlučniji vojni angažman Sjedinjenih Država odlagan ponajviše zbog bojazni u čije bi ruke američko oružje moglo dopasti.

Analitičar vašingtonskog Instituta za mir Steve Heydeman dovodi u pitanje ranije procjene predsjednika Obame o spremnosti za borbu umjerenih pobunjeničkih snaga u Siriji i dodaje:

"Mislim da je predsjednikova karakterizacija oružanog dijela sirijske opozicije kao farmera, trgovaca, apotekara bila uveliko pogrešna. Najveći dio naoružane sirijske opozicije imao je prethodno vojno iskustvo."

Da je izrastanje tih borbenih snaga pomognuto ranije, stanje na sirijskom tlu moglo je biti drugačije:

"Mislim da bi razlika u sprečavanju pokreta za Islamsku državu i napredovanja vojnih snaga Assadovog režima bila velika. Mislim da smo mogli mnogo više doprinijeti stvaranju stanja i uvjeta u Siriji koji bi bili povoljniji za pregovore i dogovor o političkom rješenju da smo ranije bili spremni osigurati oružje za umjerene elemente sirijskih opozicionih snaga."

Sa ovakvom ocjenom Steve Heydemana djelimično se slaže i analitičarka vašingtonskog Centra za sigurnosne analize Nora Benhasel:

"Da, mogli smo učiniti više da spriječimo nastajanje militantnog pokreta za Islamsku državu. Ali treba reći da tada nismo znali koji bi drugi problemi i pitanja mogli biti otvoreni."

Vojna akcija bez tih procjena za američku politiku mogla je biti vrlo problematična ističe Nora Bensahel i dodaje:

"To bi nas uvelo u period preuranjene intervencije u korist jedne ili više strana u sirijskom građanskom ratu, intervencije koja bi imala velike regionalne strageijske komplikacije. Te moguće komplikacije procjenjujemo upravo sada.“

Sunitske arapske zemlje, američke saveznice, pridružile su se zračnim udarima na militante Islamske države u Siriji i Iraku. Takođe podržavaju i novu iračku vladu, predvođenu šiitima. Držanje američkih trupa van direktnog učešća u ratu protiv militanata ovisiće o snazi iračke armije i jačini umjerenih grupa sirijskih pobunjenika. Predsjednik Obama sada ima i odobrenje Kongresa za naoružavanje i vojnu obuku tih pobunjenika.

SAD: „Mogli smo više uraditi da spriječimo nastajanje ISIS-a. Ali....“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

XS
SM
MD
LG