Linkovi

Predsjednik Obama zatražio od Kongresa 500 miliona dolara za pomoć umjerenoj sirijskoj opoziciji


Damask 25. juna, 2014
Damask 25. juna, 2014

Bijela Kuća je zatražila od Kongresa 500 miliona dolara kako bi obezbijedila opremu i specijalni trening za odabrane snage iz redova umjerene sirijske opozicije.

Predstavnica vijeća za američku nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden je izjavila da će ta pomoć takodjer biti iskorištena kako bi se pomoglo sirijskim civilima, te za stabilizaciju područja koje drže Assadovi protivnici .

Poziv za pomoć je stigao u vrijeme kada je vojska Assadovog režima izvela smrtonosni zračni napad na Aleppom.

Sjedinjene Države kažu da, iako nema vojnog rješenja situacije u Siriji, novac koji bi obezbijedila administracija predsjednika Obame bio bi još jedan korak u tome da se sirijskom narodu pomogne da se sam obrani od napada Assadovog režima.

Državni sekretar John Kerry se u medjuvremenu sastaje sa predstavnicima zemalja Srednjeg istoka i Arapskog poluotoka radi razgovora o bezbjednosti i izazova nastalih uslijed snažnog prodora islamskih pobunjenika. Mnogi se analiticari slazu u tvrdnji da ambicije militanata Islamske države Irak i Levant nisu ograničene samo na Irak.

Kerry je pozvao cijelu medjunarodnu zajednicu da se fokusira na borbu protiv rasta ekstremizma koji še sve većom brzinom širi i izvan granica Iraka.

To je sasvim nova zvijer i mislim da sa Islamskom državom Irak i Levant vidimo jedan hibrid koji se širi iz Sirije u Irak munjevitom brzinom, novi vid napora koji zahtijeva detaljnu strategiju koja će ujediniti obavještajne napore, pripreme, odgovor, prirodu odgovora a to je nešto što je NATO savez uvijek radio efektivno, i to će biti fokus današnje diskusije. , kazao je americki drzavni sekretar .

Inace, Islamska država Irak i Levant se sastoji od Sunita, grupe koja je bila na vlasti za vrijeme Sadama Huseina. Nakon Sadamovog pada irački Suniti se žale na represiju pod vlašću Šiita. Ova radikalna grupa ima podršku i drugih marginalizovanih Sunita, ali i irački Kurdi se takodjer smatraju da su ih irački lideri u Bagdadu izdali.

Sjedinjene države i njeni saveznici u regionu kažu da bi bolje ujedinjeni Irak bolje odbio napade pobunjenika, medjutim mnogi vjeruju da to nije moguće.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Barackom Obamom, izraelski predsjednik Shimon Peres je izrazio pesimizan glede Iraka i cijelog Srednjeistočnog regiona. Peres je dodao da je Srednji istok u cjelini okupiran terorizmom koja uzrokuje raspadanje zemalja. On kaže da svijet ne smije ostati neutralan suočen sa krvoprolićem sa kojim je suočen.

U medjuvremenu su se Syria i Iran udružili protiv sunitskih militanata koji su napali Irak. Irački premijer Nouri al-Maliki je izjavio da su sirijski borbeni avioni ove nedjelje bombardirali militante sa sirijske strane granice s Irakom, koji ISIL koristi kao tačku ulaska u Irak. Maliki je izjavio da pozdravlja sirijske napade na militante, ali dodaje da ih nije tražio od Sirije.

Medjutim drugi izvještaji ukazuju na to da su sirijski avioni izvodili napade iznad iračke teritorije.

Iran takodjer pruža podršku šiitima predvodjenoj vladi u Iraku, obezbjedjujući na tone vojne opreme, i rasporedjujući dronove za nadgledanje , koji se lansiraju sa jednog aerodroma u blizini Baghdada.

Na hiljade iračkih civila bježe iz svojih domova kako nadiru snage ISIL-a, zauzimajući područja sjevera i zapada Iraka.

Irački lideri kažu da će ispuniti rok od 1. jula , do kada moraju početi formiranje vlade, nakon parlamentarnih izbora 30. aprila.

XS
SM
MD
LG