Linkovi

Da li će činjenica da su SAD prisluškivale svoje saveznike narušiti međusobne odnose?


Podatke o programu nadgledanja je iznio Edward Snowden
Podatke o programu nadgledanja je iznio Edward Snowden

Njemački magazin Der Spiegel navodi da je američka agencija za sigurnost špijunirala urede Evropske unije u Washingtonu, New Yorku i Briselu.

Navodi da su Sjedinjene države prisluškivale neke svoje evropske I azijske saveznike su doveli do međunarodnih kritika. Američki predsjednik Barack Obama i neki bivši visoki zvaničnici su stali u odbranu američkog programa nadgledanja kao važnog elementa nacionalne sigurnosti. Ali evropski zakonodavci i zvaničnici zahtijevaju objašnjenje i kažu da bi odnosi mogli biti narušeni. Novinarka Glasa Amerike Cindy Saine istražuje zašto zemlje špijuniraju svoje saveznike.

Nacionalna agencija za sigurnost NSA, nalazi se u centru navoda bivšeg uposlenika na ugovor Edwarda Snowdena da su meta Sjedinjenih država u programu nadgledanja bili neki od saveznika. Njemački magazin Der Spiegel navodi da je agencija špijunirala urede Evropske unije u Washingtonu, New Yorku i Briselu, te da je presrela oko pola milijarde telefonskih poziva, e-mail poruka i tekst poruka samo u Njemačkoj. James Bamford je napisao nekoliko knjiga o Nacionalnoj agenciji za sigurnost. On objašnjava zašto je Njemačka bila meta.

Interes za Njemačku bi bio ekonomski, jer je to ekonomska sila Evrope, ali i politički jer sve što se dešava u Evropi na neki način ide kroz Njemačku, o svemu se raspravlja u Njemačkoj, kaže James Bamford.

On također ističe da su dvojica napadača, koji su bili među onima koji su izveli napade 11. septembra, studirali u Hamburgu u Njemačkoj. Njemački zvaničnici su izrazili ljutnju zbog objavljivanja činjenica o nadgledanju. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je rekao:

Naše zemlje su prijatelji. Ne može biti nikakvih opravdanja kada su u pitanju sigurnosni aspekti i u ovom trenutku objašnjenje je hitno potrebno, rekao je ministar Westerwelle.

Tokom nedavne posjete Tanzaniji, predsjednik Obama je rekao da evropske i azijske obavještajne službe također nastoje dobiti informacije iz izvora koji nisu otvoreni.

Garantujem vam da u glavnim evropskim gradovima ima onih koji su zainteresirani, ako ne za ono što sam doručkovao, onda barem za ono o čemu bih mogao govoriti u slučaju da se sastanem s njihovim liderima, rekao je američki predsjednik.

Bivši director CIA-e i NSA-a Michael Hayden je za program CBS-a rekao da će ono što je Snowden uradio narušiti podjelu američkih obavještajnih informacija sa saveznicima.

Mi surađujemo s mnogim vladama u svijetu i oni od nas očekuju da budemo diskretni o toj suradnji. Ne mogu zamisliti da u ovom trenutku postoji ijedna vlada igdje u svijetu koja vjeruje da mi možemo čuvati tajnu, rekao je gospodin Hayden.

Ali pristup i tehničke sposobnosti koje ima NSA su uveliko nadmoćni u odnosu na druge zemlje, kaže James Bamford.

Sjedinjene države imaju nešto što je po sposobnostima jednako nuklearnom oružju kada je u pitanju prisluškivanje. Mi imamo toliko moćne sposobnosti u poređenju sa ostatkom svijeta, kaže gospodin Bamford.

Neki evropski stručnjaci kažu da će predsjednik Obama morati učiniti više od samog držanja govora kako bi smirio ljutnju vezanu za prava na privatnost, osobito dok sljedeće sedmice počinju pregovori o novom velikom sporazumu o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih država i Evropske unije.
XS
SM
MD
LG