Linkovi

SAD pojačava operacije dronovima u Nigeru


Vlada smatra da je izgradnja američke dronske baze dobar korak u suprostavljanju terorizmu, dok neki analitičari kažu da će poslužiti upravo kao razloga za napade naoružanih lokalnih terorističkih grupa.

Američku avijaciju samo mjeseci dijele od izgradnje zračne baze za naoružane dronove koja će se boriti protiv militantnih grupa iz regiona, izjavio je zvaničnik SAD-a Glasu Amerike.

"Do danas, na izgradnju Nigerske zračne baze 201, potrošeno je 86.5 miliona dolara", izjavio je Auburn Davis glasnogovornik Zračnih snaga SAD-a za Evropu i Afriku

"Ukupni planirani troškovi su 98.5 miliona dolaara, dodaje Davis.

Baza je locirana u mjestu Agadez na sjeveru države Niger i najveći je konstrukcijski projekat koji su ikada vodile Zračne snage SAD.

Agadez je strateški grad lociran u pustinji Sahara gdje militanti s lakoćom prelaze granice između Libije, Alžira, Malija i Čada.

Oko 650 ljudi, američkog vojnog personala biće na službi u bazi akda ona bude operativna. Neutvrđeni broj vojnih dronova, uključujući MQ-92, koji je trenutno angažiran iz glavnog grada Niamey, biće premješten u bazu, kažu američki vojni zvaničnici.

Militarizacija Sahare

Neki sigurnosni analitičari kao William Assanvo, regionalni koordinator za Zapadnu Afriku Instituta za afričke studije, vjeruje da ovaj potez pokazuje da se region militarizira.

"Ovaj trend uzrokuje zabrinutost kako strane sile zauzimaju korijene Sahare zarad svojih interesa koji nisu uvjek jasni i ne moraju se poklapati sa interesima zemlje domaćina" kaže Assanvo za Glas Amerike.

"Također može uzrokovati i eskalaciju u sukobima ili biti opravdanje za tzv Džihad neke od ekstremnih grupa koje se pretvaraju da se bore", dodaje.

Nigerski zvaničnici ipak izgradnju baze vide kao neophodnost da bi se odgovorilo na rastući terorizam koji ugrožava Niger i regiju.

"Naši problemi dolaze iz Libije. Područje između Agadeza i Libijske granice je nenaseljeno. Teroristi se tamo slobodno kreću." izjavio je Kalla Mountari, ministar odbrane Nigera, za Glas Amerike. Dodaje da militanti koriste područje za krijumčarenje oružja i municije.

Assanvo iz Instituta za afričke studije vjeruje da potez izgradnje baze može biti i pokušaj da prisustvo SAD u toj zemlju bude što nenametljivije kako bi se izbjegao otpor lokalne populacije.

"Agadez baza ima prednost da učini prisustvo SAD-a manje vidljivim, dalje od glavnog grada zemlje", kaže Assanvo. "Ovo je važno budući da je jasan glas protivnika većeg prisustva zapadnih zemalja u Nigeru."

Assanvo se referira na demonstracije održane u više gradova žirom Nigera u februaru, nakon što je Italija najavila povećanje svojih vojnih trupa u toj zemlji.

Strane trupe su neophodne

Ipak, ministar odbrane Mountari kaže da su strane trupe neophodnost te su odlučujuće u borbi te zemlje sa terorizmom i kriminalom.

"Sami smo tražili operaciju SAD-a. Sve je urađeno u dogovoru sa našom zemljom, jer je to dobro za našu zemlju", rekao je Mountari.


SAD su počele dronsku operaciju u glavnom gradu Niamey 2013. godine kao podršku francuskim vojnim operacijama u susjedmom Maliju, saopćeno je iz Zračnih snaga SAD-a.

I dok su prisutne kritike i zabrinutosti zbog povećavanja vojnog prisustva SAD u regiji, Nigerski zvaničnici tvrede da je angažman SAD-a bio efikasan u suprostavljanju terorizmu u regiji Sahare.

"Reći ću da su već ocijenjene kao uspješne prema onome što su ranije teroristi mogli da nam urade, u poređenju sa danas kada smo u mogućnosti da ih uočimo i pobrinemo se za njih." zjavio je ministar odbrane Nigera Mountari.


  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG