Linkovi

Novo radjanje nakon Arapskog proljeća


Sjedinjene Države nastoje umanjiti značaj novih napetosti sa Saudijskom Arabijom. Medjutim neki u regionu kažu da se ti problemi ne mogu tek tako odstraniti.

Saudijska Arabija je nedavno odbila mjesto u Vijeću Sigurnosti UN-a, nagovjestivši da će ostati usamljena u svom stanovištu prema Siriji, i, na veliko iznenadjenje, jasno iskazala svoju ljutnju prema dugogodišnjem savezniku Sjedinjenim Državama.
Saudijski novinar i pisac Jamal Khashoggi je govorio za Glas Amerike putem Skype-a:

“Saudijska Arabija se vjerovatno brine da je Amerika zainteresirana isključivo za nuklearno pitanje Irana i izraelsku sigurnost , te da će ostaviti ostatak problema na Srednjem Istoku da se mi sami nosimo s njima.

A problema na Srednjem Istoku nakon Arapskog proljeća ima na pretek. Saudijski zvaničnici su bili bijesni kada su Sjedinjene Države odlučile da ne izvedu napade na sirijsku vladu, saveznika saudijskog rivala Irana. Frustracije su porasle i oko toga kako se Amerika ponijela prema krizi u Egiptu. Državni sekretar John Kerry je skidanje legalno izabranog predsjednika nazvao uspostavom demokracije, ali je Washington potom smanjio pomoć Egiptu.

Politički analitičar Mustafa Labbad kaže da se na američku politiku prema Srednjem Istoku gleda kao na niz pogrešnih koraka, i dodaje:

"Kao super sila, morate imati jedan sofisticirani plan. Ako ga nemate, ne možete postići ništa.

A povrh svega toga u toku je i sektaška borba izmedju Sunita i Šiita - što Saudijci doživljavaju, grubo gledajući, kao situaciju : Saudijska Arabija protiv Irana. Novi ton Washingtona prema Iranu, u nadi da se eliminiraju nuklearne ambicije Teherana, ne pomaže u toj situaciji.

Washington pokušava da umanji značaj američko - saudijskog neslaganja, medjutim, kako kaže bivši američki ambasador Adam Ereli , Amerika mora pružiti nova uvjeravanja svojim srednjeistočnim saveznicima.Ereli dodaje:

“Ne smijemo ih zanemarivati, jer je to na našu štetu. Pravo da kažem, čini se da te saveznike uzimamo zdravo za gotovo, uključujući Saudijsku Arabiju.

Ključni strateški interesi i dalje vežu Sjedinjene Države i Saudijsku Arabiju - borba protiv terorizma i nafta, izmedjuostaloga. Mnogi misle da je to jače od trenutnih neslaganja. Medjutim, Jamal Khashoggi kaže da će možda uslijediti nešto fundamentalnija promjena.

“Ono što se dogadja na Srednjem Istoku je vrsta ponovnog rodjenja, nešto slično onome što se dogodilo 1918. godine nakon pada Otomanske Imperije. A da bi se to ponovno rodjenje odvijalo kako treba, potrebne su stabilne i jake zemlje., govori Khashoggi.

Te će zemlje, nada se on, biti Saudijska Arabija, sa sunitskim partnerima kakva je Turska. Pitanje je da li Iran predvidja šiitsku verziju takvog scenarija. Analitičari vjeruju da navjerovatnije i predvidja.
XS
SM
MD
LG