Linkovi

Porasle napetosti u odnosima Sjedinjenih Drzava i Saudijske Arabije


Tenzije izmedju Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država dovode do ozbiljnih pukotina u dosad kao stijena čvrstim odnosima. Brojna su nezadovoljstva i zabrinutosti saudijskih zvaničnika oko trenutne američke politike na Srednjem Istoku.

Saudijski vladini zvaničnici su uzrujani oko američke politike u vezi sa krvavim sirijskim gradjanskim ratom.
U Egiptu, Saudijci podržavaju praktično vojnu vlast, dok su Sjedinjene Države suspendovale višemilionsku vojnu pomoć nakon puča kojim je svrgnut predsjednik Mohamed Morsi.

Ali, ono što najviše brine Saudijce jeste vojna snaga njihovog vječnog protivnika Irana. I moguće otopljavanje u odnosima Washingtona i Teherana oko iranskog kontroverznog nuklearnog programa.

Clifford May je predsjednik Fondacije za odbranu demokratija.On govori:

Vidljivi su znakovi saudijske ljutnje i ozlojedjenosti, iako bismo sve razloge skupili u jedan - to je zbog toga što Sjedinjene Države u ovom trenutku ne pokazuju liderstvo na Srednjem Istoku.

Zvanični Riyadh je nezadovoljan što Amerika nije agresivnija u naoružavanju sirijskih pobunjenika.
A Saudijci prigovaraju i zbog američke odluke da prihvati sporazum o uništavanju sirijskog hemijskog oružja umjesto da lansira napad krstarećim raketama protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji sada možda stoji još bolje...Nedavno je izjavio:

Ne vidim nikakve smetnje da budem nominovan i za naredne izbore.

Riyadh je čak odbio ponudjenu stolicu u Vijeću Sigurnosti UN, kao razlog navodeći neuspjehe Vijeća u rješavanju sukoba na Srednjem Istoku. Analitičar za pitanja Srednjeg Istoka, Hany Al-Gamal:

Oni žele da medjunarodna zajednica shvati da stav Saudijske Arabije, kao bogata zemlje i značajne regionalne sile, treba da bude uvažavan oko pitanja Sirije, i da niko ne treba nametati svoje stavove drugima.

Američki državni sekretar John Kerry kaže da razumije razočarenje Saudijaca oko nekih odluka Washingtona, ali dodaje da saveznici treba da saradjuju i u takvim situacijama.

I, uvjeren sam, da smo na istoj strani i da nastavljamo saradnju, i unparijed se radujem veoma bliskoj saradnji sa našim saudijskim prijateljima i saveznicima., kazao je drzavni sekretar John Kerry.

Ipak, Riyadh je najviše zabrinut zbog mogućnosti toplijih odnosa Obamine administracije sa Iranom, pogotovo nakon izuzetno simboličnog telefonskog razgovora izmedju američkog predsjednika i njegovog iranskog kolege. Još jednom, Clifford May:

Saudijci u mnogo čemu ovise od američkog liderstva u tom regionu, i oni kao neželjenu alternativu vide prerastanje Irana u siledžiju, u hegemona, i na kraju - prije ili kasnije -u nuklerno naoružanog apsolutnog gospodara na Srednjem Istoku.

Ipak, slažu se analitičari, još je rano da se kaže je li saudijska ljutnja prema Washingtonu tek diplomatska igra ili ozbiljan razlaz u bilateralnim odnosima.
XS
SM
MD
LG