Linkovi

Svijet: Još jedna runda razgovora o sirijskoj krizi


Para pengungsi Muslim Rohingya bereaksi saat polisi dan petugas keamanan menertibkan mereka yang sedang antri untuk mendapatkan pembagian makanan di kamp Kutupalong, Cox's Bazar, Bangladesh.

"Mislim da je, i za ostale učesnike pregovora i za Bliski Istok kao region, najvažnije da ne izostane američko-ruski dijalog.“

Visoki diplomati 17 zemalja, uz predstavnike Ujedinjenih nacija i Evropske unije, sutra će u Beču nastaviti razgovore o mogućem političkom rješenju sirijske krize. Ta nova runda je nastavak razgovora koji su održani krajem oktobra, završenih zajedničkom izjavom učesnika da je nužno ubrzati diplomatske napore na okončanju građanskog rata u Siriji. Američki državni tajnik John Kerry jedan je od onih diplomata koji upozoravaju da, do svima prihvatljivog rješenja, neće doći preko noći. U diplomatske pokušaje uključeni su Rusija, od ranije, i Iran koji se, po prvi put, pridružio pregovorima održanim krajem prošlog mjeseca. Te dvije zemlje, kada je u pitanju sirijska kriza, imaju uveliko drugačije stavove od američkih.

Šta se može očekivati nove runde razgovora o okončanju sukoba u Siriji?

Ciljevi ruskih krstarećih raketa, lansiranih sa brodova, su snage umjerene sirijske opozicije. Ciljevi američkih zračnih udara su pozicije militanata takozvane islamske države.

Više jedinstva u vojnim i diplomatskim naporima Rusije i Sjedinjenih Država je moguće, istakao je u govoru u Američkom instututu za mir državni tajnik Joh Kerry:

"Naš cilj je definirati rokove za akcije, temeljene na širokom uključivanju i učešću ključnih sirijskih strana, koje bi vodile i dovele do političke tranzicije kojom će zajedništvo prevladati podjele i ekstremizam."

Tokom razgovora krajem oktobra ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i iranski ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif saglasili su se, sa stavom ostalih učesnika, da predstavnici Ujedinjenih nacija vode pregovore čelnika sirijske vlade i umjerene opozicije o postizanju prekida oružanih sukoba opozicionih snaga i snaga lojalnih režimu Bashara al-Assada.

Analitičarka Američkog instituta za mir Manal Omar takođe naglašava potrebu većeg američko-ruskog zajedništva u rješavanju sirijske krize:

"Realnost je da niko ne vjeruje da će prekid sukoba biti ubrzo uspostavljen. Mislim da je, i za ostale učesnike pregovora i za Bliski Istok kao region, najvažnije da ne izostane američko-ruski dijalog. Potpuno je opravdan strah da će odsustvo tog dijaloga, odsnosno ako Sjedinjene Države u Rusija budu na različitim stranama, dovesti do još goreg stanja u Siriji."

Rusija i Iran vojno podržavaju sirijsku armiju i predsjednika Bashara al-Assada. Cilj Sjedinjenih Država je Basharov odlazak sa vlasti.

"Vjerovati Assadu, ili prihvatiti opciju da ostane kao lider nije, jednostavno rečeno, razuman zahtjev" - naglasio je još jednom John Kerry.

Ta bitna razlika u američkom i ruskom stavu prema sirijskom vlastodršcu ne bi trebalo, smatra američki državni sekretar, da bude prepreka diplomatskim i političkim naporima na rješavanju sirijske krize.

Svijet: Još jedna runda razgovora o sirijskoj krizi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG