Linkovi

Svijet: Još jedna runda razgovora o sirijskoj krizi


Para pengungsi Muslim Rohingya bereaksi saat polisi dan petugas keamanan menertibkan mereka yang sedang antri untuk mendapatkan pembagian makanan di kamp Kutupalong, Cox's Bazar, Bangladesh.
Para pengungsi Muslim Rohingya bereaksi saat polisi dan petugas keamanan menertibkan mereka yang sedang antri untuk mendapatkan pembagian makanan di kamp Kutupalong, Cox's Bazar, Bangladesh.

"Mislim da je, i za ostale učesnike pregovora i za Bliski Istok kao region, najvažnije da ne izostane američko-ruski dijalog.“

Visoki diplomati 17 zemalja, uz predstavnike Ujedinjenih nacija i Evropske unije, sutra će u Beču nastaviti razgovore o mogućem političkom rješenju sirijske krize. Ta nova runda je nastavak razgovora koji su održani krajem oktobra, završenih zajedničkom izjavom učesnika da je nužno ubrzati diplomatske napore na okončanju građanskog rata u Siriji. Američki državni tajnik John Kerry jedan je od onih diplomata koji upozoravaju da, do svima prihvatljivog rješenja, neće doći preko noći. U diplomatske pokušaje uključeni su Rusija, od ranije, i Iran koji se, po prvi put, pridružio pregovorima održanim krajem prošlog mjeseca. Te dvije zemlje, kada je u pitanju sirijska kriza, imaju uveliko drugačije stavove od američkih.

Šta se može očekivati nove runde razgovora o okončanju sukoba u Siriji?

Ciljevi ruskih krstarećih raketa, lansiranih sa brodova, su snage umjerene sirijske opozicije. Ciljevi američkih zračnih udara su pozicije militanata takozvane islamske države.

Više jedinstva u vojnim i diplomatskim naporima Rusije i Sjedinjenih Država je moguće, istakao je u govoru u Američkom instututu za mir državni tajnik Joh Kerry:

"Naš cilj je definirati rokove za akcije, temeljene na širokom uključivanju i učešću ključnih sirijskih strana, koje bi vodile i dovele do političke tranzicije kojom će zajedništvo prevladati podjele i ekstremizam."

Tokom razgovora krajem oktobra ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i iranski ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarif saglasili su se, sa stavom ostalih učesnika, da predstavnici Ujedinjenih nacija vode pregovore čelnika sirijske vlade i umjerene opozicije o postizanju prekida oružanih sukoba opozicionih snaga i snaga lojalnih režimu Bashara al-Assada.

Analitičarka Američkog instituta za mir Manal Omar takođe naglašava potrebu većeg američko-ruskog zajedništva u rješavanju sirijske krize:

"Realnost je da niko ne vjeruje da će prekid sukoba biti ubrzo uspostavljen. Mislim da je, i za ostale učesnike pregovora i za Bliski Istok kao region, najvažnije da ne izostane američko-ruski dijalog. Potpuno je opravdan strah da će odsustvo tog dijaloga, odsnosno ako Sjedinjene Države u Rusija budu na različitim stranama, dovesti do još goreg stanja u Siriji."

Rusija i Iran vojno podržavaju sirijsku armiju i predsjednika Bashara al-Assada. Cilj Sjedinjenih Država je Basharov odlazak sa vlasti.

"Vjerovati Assadu, ili prihvatiti opciju da ostane kao lider nije, jednostavno rečeno, razuman zahtjev" - naglasio je još jednom John Kerry.

Ta bitna razlika u američkom i ruskom stavu prema sirijskom vlastodršcu ne bi trebalo, smatra američki državni sekretar, da bude prepreka diplomatskim i političkim naporima na rješavanju sirijske krize.

Svijet: Još jedna runda razgovora o sirijskoj krizi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG