Linkovi

Svijet: Što su ciljevi zračnih udara ruskih aviona u Siriji?!


Aktivisti sirijske opozicije tvrde da su ruski vojni avioni bombardirali pozicije pobunjeničkih grupa koje se bore protiv Assadovog režima.

Ruski angažman u Siriji je prva vojna intervencija ruskih snaga u inostranstvu nakon okupacije Afganistana 1979. godine koju je izvela armija bivšeg Sovjetskog saveza. Direktno vojno uključivanje Moskve u sukobe u Siriji uslijedilo je nakon poziva sirijskog režima i u skladu je sa podrškom koju Basharu al-Assadu zagovara i pruža ruski predsjednik Vladimir Putin.

Sporno je, međutim, što su ciljevi zračnih udara ruskih aviona - militanti ISIL-a i pozicije koje oni drže, ili sirijski pobunjenici koji se bore protiv snaga lojalnih sirijskom vlastodršcu.

Američki državni sekretar John Kerry je nakon, kako je rekao, konstrutivnog susreta sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim u sjedištu Ujedinjenih nacija, istakao i dilemu vezanu za ciljeve zračnih udara ruskih aviona:

"Jedno je očigledno i jasno vršiti udare na militante ISIL-a. Brine nas, međutim, da to nije ono što se zapravo dešava."

I američki ministar obrane Ash Carter izrazio sumnju u ciljeve ruskog vojnog uključivanja u sukobe u Siriji:

"Rusija tvrdi da će se boriti protiv ISIL-a, s jedne strane, a podržava Bashara al-Assada i njegov režim, s druge strane. Borba protiv ISIL-a bez zalaganja za političku tranziciju je rizik eskaliranja građanskog rata u Siriji. Takav pristup Moskve i ruske akcije u Siriji su izlijevanje benzina na vatru."

Reagirajući na takvu ocjenu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao:

"Sve je saopšteno iz našeg Ministarstva odbrane. Ne slušajte što Pantagon govori o ruskim napadima."

O tim napadima govorio je i glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov i, pored ostalog, istakao:

"Danas su naši avioni izveli precizne napade na osam objekata militanata i terorista ISIL-a na teritoriji Sirije. Obavljeno je 20 misija, a uništena su skladišta sa municijom, oružjem gorivom i brojna vojna vozila."

Aktivisti sirijske opozicije tvrde, međutim, suprotno. Po njihovim informacijama, prenesenim putem online medija, ruski vojni avioni bombardirali su na području Homsa pozicije pobunjeničkih grupa koje se bore protiv Assadovog režima i jednu njihovu brigadu čiji su borci naoružani američkim oružjem.

Da bi se izbjegle takve posljedice, da bi se izbjegle i eventualne mnogo teže posljedice i vojni incidenti na prostoru na kojem sada zračne udare vrše i američke i ruske snage, američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istakli su da se predstavnici vojnih snaga obje strane moraju što prije sastati i precizirati sve bitne detalje praktičnog koordiniranja vojnih akcija koje će poduzimati.

XS
SM
MD
LG