Linkovi

SAD – Rusija: Azil za Snowdena korak previše


Obama i Putin u Enniskillenu, Sjeverna Irska, sredinom juna. Septembarski susret u Moskvi američki predsjednik otkazao.
Obama i Putin u Enniskillenu, Sjeverna Irska, sredinom juna. Septembarski susret u Moskvi američki predsjednik otkazao.

U saopštenju Bijele kuće istaknuto je da je nakon pažljive analize utvrđeno da nema dovoljno napretka u bilateralnoj agendi da bi susret Obama-Putin bio održan.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je otkazao susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Dvojica predsjednika trebalo je da se sastanu slijedećeg mjeseca u Moskvi, neposredno pred održavanje samita čelnika zemalja grupe G-20 u St. Petersburgu. Američki i ruski predsjednik posljednji put su, licem u lice, razgovarali tokom samita lidera zemalja grupe G-8 u Sjevernoj Irskoj. I tada su bile uočljive tenzije u osobnim odnosima.

Sjedinjene Države i Rusija sarađuju u brojnim međunarodnim pitanjima, ali ih dijele i velike razlike, posebno o rješavanju krize u Siriji. Od početka prvog predsjedničkog mandata za gospodina Obamu je poboljšanje američko-ruskih odnosa bio ključni spoljno-politički prioritet.
Rusija je uveliko pomogla održavanje linija za snabdijevanje američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu otvorenim. Bilo je i značajne obavještajne saradnje nakon terorističkog napada u Bostonu.

Odluka Moskve da da privremeni azil Edwardu Snowdenu, bivšem obavještajnom analitičaru, kojeg Washington optužuje za špijunažu, bila je ono preko čega Sjedinjene Države nisu mogle preći. U saopštenju Bijele kuće istaknuto je da je nakon pažljive analize utvrđeno da nema dovoljno napretka u bilateralnoj agendi da bi susret Obama-Putin bio održan. Analizom je obuhvaćen i slučaj Snowden. U tom saopštenju navedeno je da Bijela kuća cijeni postignuto u odnosima sa Rusijom tokom prvog mandata gospodina Obame. Kao primjeri navedeni su novi sporazum START o reduciranju nuklernog naoružanja i saradnja vezana za Afganistan, Iran i Sjevernu Koreju.

Anthony Cordesman, spoljno-politički analitičar Centra za strateške i međunarodne studije, ocjenjuje da je odluka predsjednika Obame uslovljena i vrućom političkom klimom u Sjedinjenim Državama:

"Mora se uzeti u obzir šta bi se desilo ovdje ako bi se Obama susreo sa Putinom. Kakve kritike, i od koga, bi uslijedile? Šta bi više štetilo Bijeloj kući - susret sa Putinom ili ne? Bojim se da je odgovor u sadašnjoj političkoj klimi ... prvo unutranja politika, a američki strateški interesi kao drugo.

Gostujući u vrlo popularnoj emisiji NBC koju vodi Jay Leno predsjednik Obama je o slučaju Snowden rekao da je to primjer ruskog klizanja u hladno-ratovski način razmišljanja i hladno-ratovski mentalitet.

Umjesto odlaska u Moskvu gospodin Obama će posjetiti Švedsku, a potom produžiti u St. Petersburg na samit lidera zemalja grupe G-20.
 SAD – Rusija: Azil za Snowdena korak previše
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
XS
SM
MD
LG