Linkovi

Washington zabrinut zbog ruske prodaje proturaketnog sistema Iranu


Ruska odluka da ukine zabranu na isporuku modernog proturaketnog sistema Iranu dovodi do zabrinutosti u Washingtonu, gdje zvaničnici kažu da se njihovo protivljenje tom sporazumu nije promijenilo.

Američki vojni zvaničnici sistem zračne odbrane S 300 opisuju kao veoma sposoban, i da bi to bilo znatno moderniziranje u odnosu na ono što Iran trenutno ima. U Bijeloj kući, glasnogovornik Josh Earnest je jasno naglasio nezadovoljstvo Washingtona.

Ne mislim da je sigurno reći da Rusija shvata da Sjedinjenje države za ozbiljno uzimaju sigurnost svojih saveznika u regionu.

Američki državni sekretar John Kerry je tu poruku prenio u razgovoru sa svojim ruskim kolegom, koji je stao u odbranu odluke Moskve.

Želim naglasiti da je sistem protu raketne odbrane S 300 u potpunosti odbrambene prirode, i nije dizajniran da se njime vrše napadi niti da se prijeti sigurnosti bilo kakvog regiona, rekao je Sergei Lavrov.

Rusija je prvobitno ponudila da Iranu isporuči sistem S 300 2010 godine, ali je odustala usljed pritiska sa zapada. Američki zvaničnici kažu da promjena ruskog stava kako se čini ne narušava nikakve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i da ne bi trebala utjecati na napore ka postizanju konačnog sporazuma o nuklearnom pitanju sa Teheranom. Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf kaže da to ne znači da je to i dobra ideja.

S obzirom na destabilizirajuće akcije Irana u regionu, na mjestima kao što su Jemen, Sirija ili Liban, ovo nije trenutak kada bi se toj zemlji trebali prodavati takvi sistemi, rekla je Marie Harf.

Brian Katulis iz Centra za američki progres upozorava na mogući domino efekat.

Mislim da svaka takva akcija izaziva i reakcije zaljevskih zemalja, kao što su Saudijska arabija, Ujedinjeni arapski emirati, Bahrein, Katar.

Jedan američki vojni zvaničnik kaže da nije vjerovatno da bi Iran sistem S 300 podijelio sa bilo kim od svojih saveznika. Pa ipak analitičari kažu da bi domet i sposobnost ciljanja višestrukih meta sa sistemom S 300 moglo biti primjenjeno na borbeno oružje, i time zakompliciralo napad na bilo koji od iranskih nuklearnih objekata.

XS
SM
MD
LG