Linkovi

SAD – Rumunija: Počeli radovi na gradnji dijela sistema protiv-raketne odbrane


Razvoj i komletiranje sistema protiv-raketne odbrane Sjedinjenih Država i Nato saveza u Evropi predviđeno je u četiri faze i trebalo bi biti završeno tokom 2020. godine.

Rumunija i Sjedinjene Američke Države počele su građevinske radove na prostoru koji će biti dio sistema protiv-raketne odbrane NATO saveza i evropskih zemalja. Rusija se snažno protivi tom i drugim koracima instaliranja američkog raketnog sistema u, kako Moskva ističe, neposrednoj blizini ruskih granica. Lokacija na kojoj su počeli radovi je nekadašnja vojna zračna baza, oko 180 kilometara istočno od Bukurešta.

Podsekretar u američkom Ministarstvu odbrane James Miller prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca i tom prilikom istakao:

"Kada faza dva bude kompletirana tokom 2015. godine Evropa će biti sigurnija, Sjedinjene Države i Rumunija također. Nato savez će biti snažniji."

Rumunski predsjednik Traian Basescu je takođe naglasio:

"Rumunija je, kao članica NATO saveza, država koja će osigurati jednu od najboljih solucija u zaštiti Evropljana i Amerikanaca od mogućih napada balističkim raketama."

Prema američkim planovima dijelovi sistema protiv-raketne odbrane bili bi instalirani u Češkoj i Poljskoj, a radarski sistem u Turskoj. Fukncija kompletnog sistema, ističu američki i zvaničnici NATO saveza, je isključivo odbrana evropskog prostora od mogućih napada iz Irana i Sjeverne Koreje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin godinama se protivi instaliranju tog sistema:

"Mislimo da nema razloga za postavljanje protiv-raketnog sistema u Evropi. Naši vojni stručnjaci vjeruju da će taj sistem zapravo pokrivati dio Rusije, od evropskih granica do Urala."

Planovi NATO saveza modificirani su nekoliko puta da bi bili prihvatljivi i za Rusiju. Sjedinjene Državer su odbacile zahtjeve Moskve o davanju legalnih garancija da ciljevi američkog odbrambenog sistema u Evropi neće biti ruski kapaciteti za odvraćanje od nuklernih napada.

Ruski analitičar Peter Eltsov o odnosu Rusa prema američkim planovima instaliranja protiv-raketnog sistema kaže:

"Velika većina ruskih građana je ubijeđena da mogući raketni napadi iz Irana i Sjeverne Koreje nisu pravi razlog, jer je sistem planiran u blizini ruske granice. Mnogo je, zaista mnogo Rusa, koji podržavaju protivljenje predsjednika Putina i ruske vlade."

Ruski zvaničnici ističu da će vrlo oštro odgovoriti na svako američko vojno raspoređivanje u blizini ruskih granica i obala. Sadašnja verbalna neslaganja i kritike mogu rezultirati određenim političkim i vojnim potezima, smatra Peter Eltsov:

"Može biti povećano rusko vojno prisustvo u Kaljiningradu, najbližem Evropi. Moskva može nešto pokušati kroz zajedničke vojne programe sa južnoameričkim državama koje nisu prijateljski naklonjene Washingtonu. Može to rezultirati i još većom podrškom režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i snažnijom podrškom i drugim anti-američkim režimima u svijetu."

Razvoj i komletiranje sistema protiv-raketne odbrane Sjedinjenih Država i Nato saveza u Evropi predviđeno je u četiri faze i trebalo bi biti završeno tokom 2020. godine.
SAD – Rumunija: Počeli radovi na gradnji dijela sistema protiv-raketne odbrane
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
XS
SM
MD
LG