Linkovi

SAD: Smanjivanje zagađivanja zraka nije „besplatni ručak“


Raprava o mjerama federalne Agencije za zaštitu okoline za smanjenje emisije zagađivača zraka, iz američkih termo-elektrana trebalo bi da bude finalizirana do juna slijedeće godine.

Prijedlozi o smanjenju zagađivanja zraka iz 600 američkih termo-elektrana povod su za vrlo vruću raspravu širom Sjedinjenih Američkih Država. U federalnu Agenciju za zaštitu okoline, nadležnu da te prijedloge sistematizira i realizira nakon usvajanja potrebne legislative, do sada je pristiglo preko 300.000 pisanih komentara. Tokom ovog tjedna i 1.600 Amerikanaca je sa predstavnicima Agencije osobno razgovaralo o toj problematici, i u njenom sjedištu, i u regionalnim i lokalnim uredima.

Dva su osnovna aspekta „nagrđivanja“ okoline o kojima se u tim raspavama govori. Jedan je višedecenijsko kopanje uglja kao goriva za termoelektrane. To u Zapadnoj Virdžiniji ostavlja duboke tragove na krajoliku, ali i na ljudima, ističe Regina Hendricks, aktivistkinja za zaštitu okoline:

"Sa ugljem kopamo živu, selenium i druge otrove koji nas trajno, bez prestanka, truju."

Gospođa Hendricks došla je u Washington da o tome govori. Takođe i hemičarka iz Virdžinije Pamela Ellis sa kćerkama Anyom i Zipporah. Obje imaju astmu prouzročenu zagađenjima u zraku.

"Znam, nažalost, koliko je astma teška i ne želim da druga djeca pate jer ne poduzimamo ništa da zaštitmo okolinu" - kaže Zipporah.

Zagađivanje zraka je drugi aspekt „nagrđivanja“ okoline za koje su termo-elektrane na ugalj „krive.“ Daju skoro 40 posto američke struje i najveći su pojedinačni zagađivači zraka. Prema novim pravilima morale bi za 30 odsto smanjiti ispuštanje plinova u odnosu na nivo iz 2005. godine. Saveznim državama ostavljena je mogućnost da usvoje i realiziraju vlastite mjere.

Bivši zvaničnik federalne Agencije za zaštitu okoline Jeff Holmstead, sada predstavnik asocijacije američkih termo-elektrana tvrdi da će realizacija planiranih mjera dovesti do zatvaranja termo-elektrana, otpuštanja radnika i povećanja cijena struje i dodaje:

"Mislim, naravno, da je vrlo bitno da smanjimo zagađivanje zraka, ali moramo pošteno reći šta to znači. To nije besplatni ručak, cijene struje će biti znatno veće."

Gospodin Holmstead smatra da bi provođenje predloženih mjera rezultiralo žrtvovanjem jedne od ključnih karika u proizvodnji struje i da će sasvim izvjesno povuci-potegni oko uvođenja tih mjera prolongirati i druge korake na smanjenju ispuštanja zagađivača zraka. On podsjeća da je devet saveznih država već pokrenulo pravnu proceduru protiv tih mjera i dodaje:

"Biće potrošeno i vrijeme i novac u raspravama za i protiv. Na kraju krajeva, vrlo je vjerojatno da predložene mjere nikada neće moći biti provedene."

John Coequyt (Kukit), predstavnik Sierra Club-a, najveće i najstarije američke organizacije za zaštitu prirode, o ranijim sličnim situacijama kaže:

"Uvijek su Agencija za zaštitu okoline i savezne države nalazile načina da implementiraju određene standarde bez negativnih ekonomskih posljedica. Nema razloga da to i ovoga puta ne bude tako."

Gospodin Coequyt se slaže sa ocjenom da se pojedinačnim mjerama ne može riješiti problem zagađivanja zraka, ali je uvjeren da mjere koje predlaže Agencija za zaštitu okoline mogle biti korak ka nečemu mnogo krupnijem:

"To bi vodilo značajnom smanjenju zagađivanja zraka ovdje, u Sjedinjneim Državama. To bi bio primjer drugima koji bi nam dao puno pravo da od Kine i od drugih zemalja tražimo da čine isto, da tražimo da nas slijede."

Raprava o mjerama federalne Agencije za zaštitu okoline za smanjenje emisije plinova, zagađivača zraka, iz američkih termo-elektrana trebalo bi da bude finalizirana do juna slijedeće godine.

SAD: Smanjivanje zagađivanja zraka nije „besplatni ručak“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

XS
SM
MD
LG