Linkovi

Demokrate se okupljaju u Charlotteu uoči početka svoje nacionalne konvencije


Službeni dio konvencije počinje u utorak kada će Demokrate preko svojih najuticajnijih političara pokušati da odgovore na napade Republikanca

Američki predsednik Barak Obama nastoji da osnaži podršku fabričkih radnika, pred sutrašnji početak Nacionalne konvencije Demokratske stranke na kojoj će i zvanično biti nominovan za drugi mandat u Beloj kući.

Obama je boravio u Toledu, u saveznoj državi Ohajo, u srcu industrijski razvijenog centralnog dela Sjedinjenih Država, i održao govor radnicima automobilske industrije, koji su članovi sindikata, na današnji praznik Dan rada, kada se tradicionalno odaje pošta američkim radnicima. Do kraja dana predsednik treba da doputuje u Luizijanu, na jugu zemlje, kako bi iz prve ruke procenio štetu uzrokovanu prošle nedelje uraganom Ajzak.

Danas je, i za oko 6000 delegata Demokratske stranke koji se okupljaju u Šarlotu, neradni dan. Praznik rada, koji se tradicionalno obilježava svakog prvog ponedjeljka u septembru, izborni štab predsjednika Obame pokušaće da iskoristi i naglasi njegovu privrženost prosperitetu američke srednje klase.

Službeni dio konvencije počinje sjutra kada će Demokrate preko svojih najuticajnijih političara i promotera pokušati da odgovore na napade Republikanca i optužbe da je Obamina adminstracija odgovorna za loše ekonomske prilike, visoku zaduženost i stopu nezaposlenosti.

Mit Romni poručuje biračima da ne žive bolje nego prije četiri godine kad je Obama preuzeo funkciju, što pred Demokrate naredne sedmice postavlja jasan zadatak - objasniti biračima kako namjeravaju da omoguće kontinuitet ekonomskog oporavka i bolji život za srednju klasu, radnike i omladinu.

Predsjednik Obama, na putu do Šarlota, gdje će u četvrtak i formalno šprihvatiti nominaciju stranke nastavlja da kritikuje republikanskog oponenta. Guverner Romni zna tajnu ostvarenja ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta, ali je još nikome nije saopštio, kaže Obama.

Ovdje u Šarlotu on će, zajedno sa čelnicima stranke, prvom damom Mišel, bivšim predsjednikom Bilom Klintonom, uticajnim ekonomistima, privrednicima i brojnim zvijezdama iz svijeta šoubiznisa pokušati da motiviše omladinu, sindikate i srednju klasu da mu u novembru povjere još jedan mandat.

Protesti u Šarlotu oko arene u kojoj se održava konvencija sugerišu da će Obamin zadatak biti znatno teži nego 2008. kada je u nekoliko mjeseci uoči izbora američkoj ekonomiji prijetio kolaps, broj otpuštenih radnika i budžetski deficit se uvećavali zastrašujućom progresijom. Dio strategije, svakako, biće podsjećanje na ratove u Iraku I Avganistanu, čija je cijena značajno doprinijela rastu državnog duga.

Mit Romni tvrdi da je okončanje rata u Iraku i vraćanje naših vojnika kući bila greška. On kaže da je bila greška oročiti vojne operacije u Avganistanu, kaže potpredsjednik Džozef Bajden koji praznik rada provodi sa radnicima i predstavnicima sindikata u Mičigenu.

Najnovija istraživanja ukazuju na mrtvu izbornu trku. U anketi Rojtersa i Romni i Obama dobili bi po 45 odsto glasova da su izbori održani danas, dok najnovije istraživanje Galupa Obami daje predmost od jednog procenta.

Po svemu sudeći – izbore će i ovog puta odlučiti glasovi država u kojima nijedna od stranaka nema odlučujuću prevagu, poput Sjeverne Karoline koja donosi veoma značajnih 15 elektorskih glasova u novembru. I upravo zato je stranka odlučila da ovdje, u Šarlotu, održi nacionalnu izbornu konvenciju.
XS
SM
MD
LG