Linkovi

SAD: Mladi manje zainteresirani za izbore


Mladi Amerikanci su na birališta 2008. izašli u rekordno visokom procentu. Sada je zainteresiranost za izborne kampanje Baracka Obame i Mitta Romneya na koledžima, univerzitetima i u studentskim kampusima mnogo manje uočljiva.

Za ubjedljivu pobjedu na prošlim predsjedničkim izborima Barack Obama, kako sam priznaje, uveliko su zaslužni, po godinama života, mladi birači. Na birališta su 2008. godine izašli u rekordno visokom procentu. Sada, četiri godine kasnije, zainteresiranost za izborne kampanje Baracka Obame i Mitta Romneya na koledžima, univerzitetima i u studentskim kampusima mnogo je manje uočljiva. No to ne znači, da oba kandidata ne nastoje svim silama doprijeti do birača starosne dobi od 18 do 30-ak godina, koristeći ponajprije stranački opredjeljene mlade aktiviste .

Primjera radi na univerzitetu Maryland, nedaleko od Washingtona, studenti, članovi Demokratske stranke, telefonskim pozivanjem nastoje animirati birače, svoje vršnjake, posebno u onim saveznim državama koje bi mogle biti ključne za konačan izbor.

„Da, zaista je vrlo bitno da imamo podršku za Obamu“ - kaže jedna od studentica.

Istraživanja pokazuju da su mladi poput nje sada, u odnosu na 2008, manje uključeni u izborne kampanje. Čelnik ogranka Demokratske stranke na univerzitetu Maryland Tyler Grote ističe:

„Vrlo smo zainteresirani, iako nas je možda brojčano manje, da osiguramo da što više mladih glasača glasa i da između dva različita pristupa vođenja zemlje odaberemo onaj koji smatramo boljim.“

Nekoliko stotina studenata univerziteta Maryland s punom je pažnjom pratilo prvu televizijsku debatu predsjedničkih kandidata, Demokrate Baracka Obame i Republikanca Mitta Romneya.

Po ocjeni Caroline Carson, Republikanke po stranačkom opredjeljenju, ekonomsko stanje ne pogoduje Obami. Kaže da je to njegov protukandidat u debati iskoristio i dodaje_

"2008. je bila godina nade i promjena. Oni koji su tada glasali za te promjene sada su razočarani. Stopa nezapolenosti među onima od 20 do 24 godine je oko 14 odsto, što je veliko.“

Izborni štab Mitta Romneya pokušava privući mlade koji su 2008. glasali za Obamu naglašavajući sadašnje nepovoljno ekonomsko stanje. To je isticao i potpredsjednički kandidat Paul Ryan na Republikanskoj konferenciji:

„Diplomirani studenti ne bi trebalo da žive u kućama u kojima su odrastali i zure u Obamine postere, pitajući se kada će imati posao i živjeti svoj život.“

Predsjednik Obama je u proteklom dijelu kampanje govorio na brojnim univerzitetima i kampusima o svojim nastojanjima da, između ostalog, olakša i kreditiranje studenata. I, kao u Ohiu, tražio da glasaju za njega:

„Ako ste uz mene, ako glasate za mene, pobijedićemo ponovo i u Ohiu i završiti ono što smo počeli.“

Bez obzira kojoj stranci ili kandidatu da su naklonjeni i Heather Smith, organizatorka koncerata popularnih rok-grupa u studentskim kampusima, smatra da su mladi koji su ove godine napunili 18 godina suzdržaniji od onih prije četiri godine:

„Nisu toliko zainteresirani za kampanje. Predsjednički kandidati moraju ih privući i potaknuti da i ove godine masovno izađu na izbore.“

Redovi pred uredima za registraciju novih birača sada su duži nego prije dva, tri tjedna, ali ne toliko dugi kao prije četiri godine. Koliko će mladih izaći na birališta 6. novembra ostaje da se vidi. Takođe i kome će njihovi glasovi pomoći da bude izabran.

SAD: Mladi manje zainteresirani za izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
XS
SM
MD
LG