Linkovi

SAD: Astronomske cijene izbornih kampanja


Do izbora za članove Kongresa početkom novembra, prema sadašnjim procjenama, samo na televizijsko reklamiranje kandidata biće potrošeno oko 2,5 milijardi dolara.

Prema podacima američke Federalne izborne komisije skoro 7 milijardi dolara potrošeno je tokom kampanja za izbor predsjednika, senatora i kongresmena 2012. godine. Procjenjuje se da će za naredne predsjedničke izbore, u novembru 2016. godine, biti potrošeno još više novca. Odlukom Vrhovnog suda Sjedinjenih država od prije nekoliko godina znatno je olakšano bogatim pojedincima i raznoraznim interesnim grupama da za izborne kampanje i izborne kandidate doniraju velike sumne novca. Brojne nevladine organizacije koje prate i ocjenjuju zakonitost finasiranja izbornih kampanja ukazuju i na mogućnost korupcije u procesima u kojima se vrte te ogromne sume novca.

Najskuplji su predsjednički izbori. Gospodin Barak Obama izabran je ponovo za predsjednika nakon predsjedničkih izbora u kojima je potrošeno najviše novca u povijesti Sjedinjenih Država.
Većina novca otišla je na plaćanje televizijskih oglasa kojima su se i on i drugi izborni kandidati preporučivali biračima, ili oglasima sugerirali biračima da ne glasaju za protukandidate.Tim oglasima isticali su se primamljivi biografski podaci, ili vjerska uvjerenja, ili sugerirala neprihvatljivost stajališta konkurenata, odnosno sve ono što je smatrano prednošću ili manom jednih ili drugih.

Slijevanje novca u finansiranje izbornih kamapanja slijedilo je odluku američkog Vrhovnog suda kojom su van snage stavljena ranija ograničenja i Amerikancima dato pravo da izbornim kandidatima, njihovim izbornim štabovima i grupama koje su ih podržavale doniraju koliko žele.

Više novca, zapravo mnogo više novca, znači i mnogo više mogućnosti za korupciju upozorava Sheila Krumholz iz Centra za odgovornost u politici i ističe:

"Ne želimo cenzuru ili ograničavanje ničijeg prava na slobodu mišljenja i prava na slobodu korištenja vlastitog novca. Ali, ukoliko nečiji izbor ovisi od količine doniranog novca, to otvara vrata koruptivnom uticaju donatora."

Odluku Vrhovnog suda o neograničavanju donacija za izborne kampanje konzervativci su pozdravili kao proširivanja slobode izražavanja kaže David Keating iz Centra za političku konkurentnost i dodaje:

"Ljudi trebaju imati odriješene ruke da i doniranjem novca drugima kažu šta žele, a glasačima prepuste da odluče."

David Keating smatra da federalna vlada ne treba da regulira pravila doniranja za izborne kampanje:

"Veća opasnost od neograničavanog doniranja je dozvoliti vladi da odlučuje o tome što Amerikanci, kada je u pitanju to pravo, mogu ili ne mogu."

O finansiranju izbornih kampanja na sadašnji način ocjene u Kongresu su potpuno oprečene.

Senator Harry Reid, Demokrata:

"Republikanci su za to da oni sa najviše novca imaju i najviše prava na slobodu govora."

Senator Mitch McConnell, Republikanac:

"Amerikanci imaju ustavno pravo da participiraju u političkim procesima."

Sheila Krumholz upozorava da sadašnji sistem doniranja novca izmiče kontroli i dodaje:

"Ukoliko ne budemo imali otvoren i pošten dijalog o doniranju, imaćemo skandale koji će nas prisiliti da se suočimo sa tim problemom."

Do izbora za članove Kongresa početkom novembra ostalo je nešto više od 5 mjeseci. Prema sadašnjim procjenama samo na televizijsko reklamiranje kandidata biće potrošeno i do dvije i po milijarde dolara.
SAD: Astronomske cijene izbornih kampanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
XS
SM
MD
LG