Linkovi

Moguće promjene u načinu prikupljanja obavještajnih podataka


Predsjednik Barack Obama i dio članova Kongresa razmatraju moguće promjene u vašingtonskoj politici u vezi sa medjunarodnom špijunažom. To bi moglo uključiti i prestanak špijuniranja šefova savezničkih država.

Izvještaji da je američka Služba za nacionalnu sigurnost nadzirala telefonske razgovore njemačke kancelarke Angele Merkel i razgovore drugih saveznika - izazvali su ljutnju i u inostranstvu i ovdje u Washingtonu.

Izvor za ove izvještaje bili su razotkriveni dokumenti koje posjeduje bivši uposlenik iste sigurnosne službe Edward Snowden.

Ove sedmice na Capitol Hill su stigli evropski parlamentarci da bi zahtijevali novu sigurnosnu politiku.

Mislim da je povjerenje uzdrmano, kazao je Elmar Brok, jedan od evropskih parlamentaraca.

U ponedjeljak je predsjednik Obama o radu NSA govorio u jednom televizijskom intervjuu i tom prilikom rekao:

Ono što je vidljivo u zadnjih nekoliko godina jeste da su njihove mogućnosti i kapaciteti sve razvijeniji i veći, i zato sam inicirao reviziju njihovog rada, jer to što su u stanju da urade - ne znači i da treba da to rade.

Glasnogovornik Bijele Kuće, Jay Carney, obećao je u ime administracije da će kontrola i revizija biti okončana do kraja iduće godine.

Treba da sve pregledamo i osiguramo da obavještajne podatke ne prikupljamo samo zato što to možemo, nego, precizno, samo ako ih za nešto trebamo.

U medjuvremenu, članovi Kongresa iz obje stranke, podržavaju plan da se prekine praksa NSA da naširoko sakuplja telefonske i kompjuterske komunikacije.

Ja razumijem zaštitu izvora, metoda i sve te druge stvari, ali mi smo Obavještajni Komitet, a sve to nismo znali. I sad se svi mi, svi mi, moramo nositi sa problemom u našim medjunarodnim odnosima., kaže kongresna zastupnica Jan Schakowsky.

Sjedinjene Države su godinama špijunirale savezničke lidere, a i njihove zemlje špijuniraju Ameriku, tvrdi direktor nacionalne obavještajne službe James Clapper. On takodjer tvrdi da je to neophodno, objašnjavajući:

Prvo, dakle, da bismo ,iz obavještajnog ugla, utvrdili da li se ono što govore uklapa u ono što se stvarno dešava. Za nas je neopisivo važno da znamo kuda idu te zemlje i otkuda dolaze, kakva im je politika i kako će se to odraziti na nas u širokom spektru pitanja.

Paul Tiao je bio dugogodišnji savjetnik direktora FBI, Roberta Muellera, za kibernetsku sigurnost. Ova kontroverza je uvelike otežala poziciju i djelovanje NSA, kaže Tiao i dodaje:

NSA je sad pred velikim izazovima, i u smislu sopstvenog ugleda u javnosti, te nivoa povjerenja, a tu su i politička pitanja, budući zakoni sa kojima će direktor NSA morati da se nosi. To bi moglo utjecati na autoritet NSA kod prikupljanja podataka.

Prema predloženom zakonskom rješenju ovoj bi službi kontrola telefonskih komunikacija stranaca bila dozvoljena samo ako se nalaze pod istragom po pitanju terorizma.
XS
SM
MD
LG