Linkovi

SAD: Naučiti živjeti u novom svijetu


Više od 6 hiljada zatvorenika, blažih i blagih prekršilaca zakona, osuđenih na dugogodišnje kazne biće pušteno na slobodu prije kraja mandata predsjednika Obame.

Danas 46 zatvorenika, osuđenih na višegodišnje kazne, zahvaljujući predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Baracku Obami, ponovo stiče slobodu. On je, u okviru inicijative o reformi američkog pravosudnog sitema i kaznene politike i prakse, smanjio njihove kazne. Predsjednik Obama je, nakon Lyndona Johnsona prije pedesetak godina, skratio više zatvorskih kazni od bilo kojeg drugog prethodnika.

Jedna od zatvorenica i zatvorenika je i Barbra Scrivner. Ona, po zatvorskoj navici, ustaje u pet ujutro, u tišini pije kavu, razmišlja o danu pred njom i godinama iza nje.... Prva jutarnja obaveza je pomoći unuku da se spremi za školu.

„Potpuno novi život, pravi život sada, nakon 21 godine u zatvoru“ - kaže ona. Bila je osuđena na 30 godina zatvora zbog rasturanja droga. Kćerka i unuk viđali su je samo u dane dozvoljenih posjeta zatvorenicima.

Barbra Scrivner puštena je na slobodu ranije ove godine, nakon pisma kojim ju je predsjednik Obama obavijestio o pomilovanju.

"Pamtim poruku iz pisma da mi se pruža prilika, da mogu da biram dobro" – kaže, prisjećajući se sadržaja pisma

Ona zna da će se i 46 zatvorenika koji danas izlaze iz zatvora suočiti sa njoj sličnim problemima:

"Biće dosta nevolja. Zaista je teško nakon mnogih godina u zatvoru jer se sve izvan ćelija promijenilo. Moramo naučiti kako živjeti u tom novom svijetu."

Osnovno mjerilo opravdanosti odluka o skraćivanju kazni biće uspješnost uključivanja pomilovanih zatvorenika u post-zatvorski život. Biće to i mjerilo opravdanosti reforme pravosudnog sistema za koju se zalaže predsjednik Obama, u dijelu koji se odnosi na novu kaznenu politiku, blažu za neopasne, nenasilne prekršaje zakona. Više od 6 hiljada zatvorenika, blažih i blagih prekršilaca zakona, biće pušteno na slobodu prije kraja predsjednikovog drugog mandata.

Sudija Ancer Haggerty, sada u penziji, osudio je Barbru Scrivner na kaznu od 30 godina zatvora. Tada, kada je izricao presudu, nije mogao drugačije. Obavezivale su ga zakonske odrebne i kaznena politika. Sada kaže:

"Tada se insistiralo na jednakosti kazni širom Sjedinjenih Država. I zato su uvedeni obavezni minimumi. Za neke od tih minimuma uvijek sam mislio da su bili preoštri."

Barbra Scrivner je, praćena reporterskom ekipom Glasa Amerike, otišla u Portland, savezna država Oregon, na jesto gdje je sa kćerkicom živjela prije hapšenja, prvi put nakon pune 22 godine.

SAD: Naučiti živjeti u novom svijetu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

"Ovdje sam kao majka, počela novi život. Napravila sam krupnu grešku i moj život krenuo je sasvim drugim tokom" – sa žaljenjem kaže sada.

Pred njom je odnedavno potpuno novi životni tok. Unuk i kćerka biće joj najjači podsticaj i ohrabrenje.

XS
SM
MD
LG