Linkovi

SAD – Sjeverna Koreja: Prijetnje i kontra-prijetnje... za sada?


Sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete "Hwasong-14" na poštanskim markama.
Sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete "Hwasong-14" na poštanskim markama.

"Ako Kim Jong Un bude strpljiv i razuman i pokuša naći izlaz kroz pregovore sa Sjedinjenim Državama, uz posredovanje Kine i Rusije, može preživjeti."

Opasnost vojnog sukoba između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje raste. Režim u Pyongyangu jučer je najavio da, kako je navedeno, pažljivo razmatra planove raketnog udara na otok Guam, američku teritoriju u Pacifičkom okeanu. Ta najava uslijedila je nekoliko sati nakon što je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump upozorio Sjevernu Koreju da bi na svaku prijetnju Americi moglo biti odgovoreno, kako je istakao, vatrom i nemilosrdno.

Državni sekretar Rex Tillerson je u međuvremenu izjavio da ne vjeruje da postoji bilo kakva neposredna prijetnja Sjeverne Koreje po Guam, nastojeći ublažiti strah američkih građana od nuklearnog sukoba sa Sjevernom Korejom.

S druge strane, analitičari procjenjuju ograničeni, upozoravajući i preventivni američki vojni udar na raketna lansirna postrojenja, ili nuklerne objekte Sjeverne Koreje, ne bi ozbiljno naudio njenoj vojnoj moći , ali bi mogao biti povod i razlog da se sjevernokorejski lider Kim Jong Un odluči na dijalog, a ne na rizik rata u kojem zna da ne može biti pobjednik.

Shin In-Kyun, analitičar Korea Defense Network-a, kaže:

"Ako Kim Jong Un bude strpljiv i razuman i pokuša naći izlaz kroz pregovore sa Sjedinjenim Državama, uz posredovanje Kine i Rusije, može preživjeti."

Opravdanje za vojnu akciju na eliminiranju nuklearnih prijetnji Sjeverne Koreje mnogi vide u ocjeni da se ne bi moglo računati da agresivni režim Pyongyanga bude suzdržan.

Bruce Klinger, analitičar fondacije Heritage, specijalista za Sjevernu Koreju, ističe:

"Nema smisla i logike govoriti da je Kim Jong Un dovoljno lud da se odluči na neki napad, a da bi istovremeno bio dovoljno racionalan da ne odgovori na američki napad."

Sjeverna Koreja upozorava da bi Sjedinjene Države naučila ozbiljnoj lekciji odgovarajući nuklernim oružjem na bilo kakvu vojnu intervenciju. Vojni stratezi ocjenjuju da bi ograničeni udari mnogo vjerovatnije provocirali Sjevernu Koreju na snažne, smrtonosne aritljerijske napade, moguće i napade hemijskim oružjem, na Južnu Koreju, što bi moglo eskalirati u veliki sukob duž granice dvije Koreje. Obje strane granice dobro su naoružane, a u taj sukob moglo bi biti uvučeno i 28.000 američkih vojnika, stacioniranih na teritoriji Južne Koreje.

Kapacitet sjevernokorejske artiljerije je 300.000 udara u prvom satu napada, a pod tim udarima našla bi se polovina stanovništva Južne Koreje, uključujući i 10 miliona stanovnika Seoula.

Mnogo snažniji napadi kojima bi cilj bio uništavanje sjevernokorejskih raketnih lansirnih poligona i nuklearnih objekata vjerojatno bi zathijevali i punu vojnu invaziju na Sjevernu Koreju, ocjenjuje Bruce Klinger i dodaje:

"Garancija da su svi nuklearni i raketni kapaciteti Sjeverne Koreje uništeni nema, i ne može biti, bez zbacivanja sa vlasti sjevernokorejskog režima."

Po ocjenama vojnih stratega američke vojne snage pobijedile bi u ratu sa Sjevernom Korejom, ali uz ogromna razaranja i više-milionske ljudske žrtve. Realna je i mogućnost da bi i Kina ušla u taj sukob, podržavajući Sjevernu Koreju, što bi bilo dodatno eskaliranje eventualnog američko-sjevernokorejskog rata.

SAD – Sjeverna Koreja: Prijetnje i kontra-prijetnje... za sada?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG